Медия без
политическа реклама

САЩ свалиха неизвестен обект над Аляска

10 Февр. 2023
Туитър
Китайският балон, който бе свален миналата седмица

"Обект на голяма надморска височина" е бил свален над Аляска през последния час, съобщиха от Белия дом. Говорителят Джон Кърби каза, че обектът е бил "с размерите на малка кола" и е бил свален над рядко населен район. "Президентът Джо Байдън взе решение да свали обекта, който беше с неизвестен произход", каза Кърби. "Наричаме го обект, защото това е най-доброто определение, което може да дадем на този етап", заявиха от Белия дом. Военните пък обясниха, че обектът е свален с ракета AIM-9X, изстреляна от F-22. Транспортен самолет CH-47 е бил изпратен да търси отломките в североизточната част на Аляска, близо до границата с Канада.

Разузнаването засякло обекта в четвъртък вечерта, каза Кърби. Той се е движел на височина 40 000 фута /12 км./ и е можел да представлява заплаха за гражданските самолети, съобщи още Кърби. Бойният самолет се е приближил до обекта, докладвал, че е безпилотен и тази информация е била предадена на президента преди да вземе той решение.

Кърби добави, че полето от отломки е "много, много по-малко" от балона, свален миналата седмица край бреговете на Южна Каролина.

Миналата събота САЩ свалиха китайски балон над териториалните си води.

Ключови думи:

САЩ, балон, обект

Още по темата