Медия без
политическа реклама

САЩ са предупредили Русия за тероризъм именно в "Крокус"

03 Апр. 2024
Възпоменание за жертвите на атентата в "Крокус"
EPA/BGNES архив
Възпоменание за жертвите на атентата в "Крокус"


Washington Post публикува материал, основан на разказите на анонимни източници от американските властови кръгове. Те твърдят, че готвещото се терористично нападение на "Ислямска държава" в Москва се отнася именно за "Крокус сити хол". Наскоро шефът на Външното разузнаване Сергей Наришкин призна, че ФСБ е получила от американските спецслужби "определена информация", но "тя е била прекалено обща и не е било възможно да се установи докрай кой участва в това престъпление". Руските официални лица се отнасят с недоверие към получената от САЩ информация. 

Източниците на Washington Post казват и точно кога е предадена информацията - на 6 март. На 7 март американското посолство в Москва публикува предупреждение за гражданите си за опасност от нападение. В него са посочени "концерти" като мишени на нападението.  

Повече от 2 седмици преди атентата САЩ съобщават на Москва, че именно "Крокус" е евентуалната цел. Още на другия ден ФСБ съобщава, че е предотвратила атентат в синагога в Москва.

"Това повдига нови въпрос защо руските власти не са взели по-строги мерки за охрана на мястото, където терористи убиха над 140 души и подпалиха зданието", пише изданието. 

Американските спецслужби споделят информацията за готвени терористични нападения дори с враждебни държави - така се случи, например, през януари с Иран за подготвяното нападение в Керман. 

Но, по думите на източниците и експертите на Washington Post, детайлите на готвеното нападение се съобщават рядко, защото това може да доведе до разкриване на източниците. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата