Quantcast
САЩ поставят талибаните на финансова диета | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

САЩ поставят талибаните на финансова диета

Вашингтон блокира достъпа до сметките на афганистанското правителство
3 083
 Дойче веле
След падането на Кабул афганистанските пари започнаха бързо да олекват спрямо долара

Вашингтон ще блокира достъпа на радикалното движение „Талибан“ до сметките на афганистанското правителство, управлявано от Федералния резерв и от други финансови организации на САЩ, предаде Дойче веле.

„Никакви активи на централната банка, които афганистанското правителство държи в САЩ, няма да бъдат предоставени на талибаните“, заяви говорител на американската администрация.

Директорът на централната банка на Афганистан Аджмал Ахмади, който избяга преди два дни в чужбина,  заяви, че валутните резерви на страната са на стойност около 9 млрд. евро и почти всички са зад граница. Според него, след като САЩ предприемат мерки по блокирането на достъпа до тези резерви, на разположение на талибаните ще бъдат по-малко от 0,1% от тази сума.

Американските власти работят и по въпроса да блокират достъпа на талибаните до резервите на Международния валутен фонд на стойност почти 500 млн. долара.

В средата на август, след редица победи на талибаните, министерството на финансите на САЩ взе решение да прекрати доставките на долари в брой за Афганистан, като по този начин успя да задържи стотици милиони.

Ключови думи:

САЩ, талибани, сметки

Още

Украйна допуска, че Русия може да я нападне през януари

03.12.2021

1267
Русия ще съди астронавтка от САЩ за дупката в "Союз"

02.12.2021

12627
Пакистан ще бъде домакин нa среща относно Афганистан

30.11.2021

123