Медия без
политическа реклама

САЩ: Ликвидирахме отговарящия в ИД за атентатите в Европа

Операцията е след разкрития за готвени отвличания на официални лица

18 Апр. 2023

При атака от американски хеликоптер в Северна Сирия е убит високопоставен лидер на "Ислямска държава", който е отговарял за планирането на нападения в Близкия изток и Европа, съобщи Вашингтон, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Силите на Централното командване на въоръжените сили на САЩ (CEНТКОМ) са убили Абд ал-Хади Махмуд ал-Хаджи Али и още двама дейци на екстремистката военна организация "Ислямска държава", съобщи Пентагонът.

Мъжът е бил високопоставен лидер на "Ислямска държава", който е отговарял "за планирането на терористични атаки в Близкия изток и Европа", се казва в изявление на СЕНТКОМ, като се добавя, че той е бил целта на операцията.

Американските военни заявиха, че рейдът е бил предприет, след като разузнаването е разкрило заговор на "Ислямска държава" за отвличане на официални лица в чужбина, които да бъдат използвани като лост за инициативите на терористичната групировка.

Около 2000 джихадисти от терористичната групировка "Ислямска държава" остават под стража в Сирия, обявиха от Държавния департамент на САЩ. С тях са още около 70 000 техни жени и деца.

"Знаем, че ИД запазва желанието си да нанася удари извън Близкия изток", заяви говорителят на СЕНТКОМ полковник Джо Бучино. "Това внезапно нападение нанася значителен удар върху операциите на ИД в региона, но не елиминира способността на ИД да провежда операции".

По-рано вчера СЕНТКОМ съобщи, че при операцията са били убити две въоръжени лица, както и че се смята, че при операцията няма убити или ранени цивилни.

Ръководителят на Сирийският център за наблюдение на човешките права Рами Абдел Рахман потвърди пред ДПА, че операцията е била проведена, и заяви, че трима души са били убити, двама на мястото на самата операция, а третият - в покрайнините на едно село.

От СЦНЧП съобщиха, че нападението е извършено в Джараблус, източно от Алепо, след полунощ в неделя.

В кратък брифинг президентът на САЩ Джо Байдън даде информация относно смъртта на лидера на ''Ислямска държава'' Абу Ибрахим ал-Хашими ал-Курейши.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?