Медия без
политическа реклама

САЩ ликвидираха лидера на "Ислямска държава"

Джо Байдън е наблюдавал операцията от ситуационната зала в Белия дом

03 Февр. 2022Обновена
БГНЕС

В кратък брифинг президентът на САЩ Джо Байдън даде информация относно смъртта на лидера на ''Ислямска държава'' Абу Ибрахим ал-Хашими ал-Курейши. ''Когато войските се приближиха, в последния си страхлив акт, Курейши се взриви на третия етаж, убивайки членовете на собственото си семейство'', каза президентът, цитиран от Си Ен Ен. Байдън подчерта, че благодарение на храбростта на американските сили, ''този ужасен терорист вече го няма''.

Преди брифинга високопоставен служител от Белия дом разказа как е протекла операцията. След месеци планиране Байдън е дал окончателна зелена светлина за атаката във вторник. След като разузнаването разкрива местонахождението на Курейши в края на миналата година, президентът е одобрил акция за неговото залавяне или убийство.

Американсото разузнаване е открило, че цивилни семейства са били преместени на първия етаж на сградата, в която се е намирал Курейши, за да действат като жив щит в случай на нападение. Те не са знаели, че лидерът на ''Ислямска държава'' живее на третия етаж на сградата. Един от лейтенантите на Курейши е живеел със семейството си на втория етаж. Лейтенантът и съпругата му са убити, след като откриват огън срещу американските войници. Има оцелели деца. Общо осем деца са избягали. 

Джо Байдън е наблюдавал операцията от ситуационната зала в Белия дом.

Според администрацията на американския президент убийството на Курейши ще нанесе удар върху дейността на терористите от ''Ислямска държава'', тъй като техният лидер активно е участвал в организацията на повечето терористични атаки.

----

По-рано сайтът на Белия дом съобщи, че лидерът на "Ислямска държава" е бил убит от американските сили.

"Снощи по мое указание американските военни сили в Северозападна Сирия успешно предприеха антитерористична операция, за да защитят американския народ и нашите съюзници и да направят света по-безопасно място", се казва в изявлението на президента на САЩ Джо Байдън.

"Благодарение на умението и храбростта на нашите въоръжени сили, ние ликвидирахме Абу Ибрахим ал-Хашими ал-Курейши – лидерът на ИДИЛ. Всички американци са се завърнали благополучно от операцията", се казва в изявлението.

Представител на Белия дом каза, че ал-Курейши се е самовзривил в началото на военната операция. В изявлението на Байдън на сайта на Белия дом не се споменава за цивилни жертви, но по-късно телевизия "Ал Джазира" потвърди информацията на местен журналист, че след експлозията са били открити телата на седем деца и три жени. Гражданската отбрана на Сирия, заяви, че е открила и ранено момиче, чието семейство е било убито при взрива. Тя е откарана в болница заедно с мъж, който също е пострадал, когато за да види какво се случва се е приближил до обсадената от САЩ сграда, в която се смята, че е бил ал-Курейши. 

Иракският ислямист бе назначен за лидер на ''Ислямска държава'' по-малко от седмица след смъртта на Абу Бакр ал Багдади, който бе ликвидиран по време на администрацията на бившия президент Доналд Тръмп през 2019 г. САЩ предлагаше 10 милиона долара в замяна на информация, водеща до задържането на ал-Курейши.

 

 

 

Още по темата