Медия без
политическа реклама

Руски войски пристигнаха в Беларус

5 страни-членки на ЕС настояват Минск да бъде наказан заради подкрепата му за Москва

15 Окт. 2022Обновена
Си Ен Ен
Президентите на Беларус и Русия Александър Лукашенко и Владимир Путин.

В Беларус пристигнаха първите руски части, участващи в новите съвместни сили с беларуската армия, съобщи министерството на отбраната в Минск, цитирано от Франс прес и БГНЕС.

„Първите конвои на руски военнослужещи от регионалната групировка на силите пристигнаха в Беларус“, казаха от министерството. Оттам добавиха, че тяхната мисия е „изключително да засилят охраната и отбраната на границата“.

Синхронизиране на санкциите

Полша, Литва, Естония, Латвия и Ирландия смятат, че Европейският съюз трябва да наложи същите санкции срещу Беларус като срещу Русия, съобщи БНР.

Според Полското радио тези страни са изпратили до Европейската комисия проект на своите предложения за деветия пакет от санкции срещу Русия и Беларус. Става дума за синхронизирането на санкциите срещу Русия и Беларус, което се обсъжда от известно време в Брюксел.

Според дипломатите целите са две - първо, да се удари възможно най-силно беларуската икономика и да се принуди режимът в Минск да спре да помага на Москва във войната в Украйна, и второ, да се приложат мерки, така че руснаците да не се опитват да заобикалят санкциите.

Днес в Беларус е започнала внезапна проверка на бойната и мобилизационната готовност на една от войсковите части на ВВС и ПВО, съобщиха от пресслужбата на министерството на отбраната на страната, цитирана от ТАСС.

 

Ключови думи:

Беларус, ЕС, санкции, Русия

Още по темата