Quantcast

Медия без
политическа реклама

Русия отпуска над 1 млрд.долара за възстановяване на Сирия 

Те ще отидат за хуманитарни цели, възстановяване на ел. мрежи, промишленост и за обектите за религиозно поклонение

11 Ноем. 2020
ЕПА БГНЕС архив

Русия отпуска над 1 милиард долара за възстановяване на електропреносните мрежи, индустриалния комплекс на Сирия и за други хуманитарни цели, предава БГНЕС. Това е съобщил ръководителят на руско-сирийския междуведомствен координационен щаб за връщане на бежанци Михаил Мизинцев на международна конференция за връщането на бежанците в Сирия.

"За хуманитарни цели, възстановяване на електрическите мрежи и промишленото производство, както и за обектите за религиозно поклонение, Русия отпуска повече от 1 милиард долара", каза Мизинцев. Той не уточни кога и за какъв период ще са разпределени средствата.

Според него, като част от развитието на междудържавното сътрудничество и предоставянето на хуманитарна помощ на сирийския народ, руските министерства и ведомства последователно насърчават проекти в такива важни области като образование и медицина, управление на природата и жилищно строителство, търговско, икономическо, научно и техническо сътрудничество.

В Дамаск ефективно работи Център за отворено образование на руски език, където над 100 учители по руски език вече са преминали към повишаване на квалификацията. В момента в руските образователни институции за висше образование учат 1319 сирийски граждани. Повече от 1 900 млади специалисти вече са завършили обучението си.

Мизинцев припомни, че Русия и Световната програма по изхранването на ООН са посписали меморандум относно прехвърляне на помощи и изразходване на целеви доброволни вноски за предоставяне на хранителна помощ на Сирия в размер на 20 милиона долара през 2020 и 2021 година. 

Ключови думи:

1 млрд.долара, Русия, Сирия

Още по темата