Медия без
политическа реклама

Русия и Беларус няма да прекратят учението си край Украйна

Путин уверява Макрон, че не възнамерява да държи дълго войски в Беларус

20 Февр. 2022Обновена
БГНЕС/ЕПА

Русия и Беларус решиха да продължат съвместната проверка на силите за реагиране поради военна активност близо до външните граници на съюзната държава и изострянето на обстановката в Донбас, заяви министърът на отбраната на Беларус Виктор Хренин, цитиран от РИА Новости.

„Във връзка с увеличаването на военната активност в близост до външните граници на съюзната държава и изострянето на обстановката в Донбас президентите на Република Беларус и Руската федерация решиха да продължат да проверяват силите за реагиране на съюзната държава, “, каза министърът.
Според Хренин се планира внимателно да се изработят етапите на отбраната на съюзната държава, които „не бяха обхванати с такава степен на детайлност от въпросите на обучението от предишния период на проверка“.
„Като цяло фокусът ще остане непроменен – той е предназначен да осигури адекватен отговор и деескалация на военните приготовления на недоброжелатели в близост до общите ни граници“, заключи той.

В момента до 170 000 руски и беларуски войници са разположени около украинската граница. По план тяхното учение трябваше да приключи днес. През последната седмица от зоните на учение, предимно от Крим, се изтеглиха не повече от 30 000 войници.

ПУТИН НА МАКРОН: Ще се изтеглим от Беларус

Владимир Путин е казал на Еманюел Макрон, че възнамерява да изтегли руските войски от Беларус веднага след като приключат продължаващите военни учения, съобщиха от офиса на Макрон в неделя.

След разговор между двамата лидери френското президентство заяви, че това твърдение "ще трябва да бъде проверено", защото противоречи на изявление на беларуското правителство, че руските военни ще "продължат ученията" след обявения по-рано в неделя техен край. С продължаването на маневрите Москва ще разполага с големи сили близо до границата с Украйна.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Русия, Беларус, учение

Още по темата