Медия без
политическа реклама

Радев не посмя да се яви пред Зеленски

На президентска среща в ООН го замести външната министърка Мария Габриел

На срещата в Ню Йорк отляво надясно: Клаус Йоханис, Мария Габриел, Урсула фон дер Лайен и Володимир Зеленски
Профил в Екс (Туитър) на Клаус Йоханис
На срещата в Ню Йорк отляво надясно: Клаус Йоханис, Мария Габриел, Урсула фон дер Лайен и Володимир Зеленски

Вместо президента Румен Радев на среща в Ню Йорк с украинския президент Володимир Зеленски, в която участва и румънският президент Клаус Йоханис, вчера се яви вицепремиерката и министърка на външните работи Мария Габриел. Международният протокол изисква на президентските срещи да се събират държавни глави, освен ако някой не трябва да бъде заместен по болест или друга неотложна причина. Радев е в Ню Йорк за сесията на Общото събрание на ООН, демонстрира добро здраве пред български журналисти и прави двустранни срещи, но не и с украинския президент. Никакви видими причини не го възпрепятстват, освен собствените му съображения.

Последната му среща със Зеленски бе на 6 юли в София, когато украинският президент го посрами с обяснение каква е разликата между "конфликт" и "война". Оттогава Радев го избягва. Той настоява за спиране на военната помощ за Украйна и за забрана на вноса на украински зърнени храни в България.

Украйна оценява, че решението на България да не удължи забраната за внос на украински селскостопански продукти не е било леко, заяви пред журналисти Мария Габриел, цитирана от БТА. "Но точно защото точно в този момент на трудност, когато изразяваш солидарност, имаш силата да вземеш такива решения, то се оценява. Оценява се и от Европейската комисия", каза Габриел след срещата, в която се включи и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Оказването на подкрепа за Украйна "не носи негативи на държавата. Напротив, докато оставаме обединени, докато сме тук в тези трудни моменти, когато търсим общо решение, това е нещо, което може на всички да носи ползи", допълни Мария Габриел. По думите ѝ Фон дер Лайен е приветствала решението на България и Румъния да не продължават забраната си и с това са се позиционирали много силно.

Габриел определи като "неоснователни" критиките на президента Румен Радев към правителството, че не води политика за убеждаване на Австрия да премахне ветото срещу България за Шенген и добави, че има планирано посещение на премиера в Австрия. "Но аз смятам, че когато отиваш на посещение, отиваш когато си близо до резултат. Ние преди това искаме да си свършим работата", каза тя.

По думите ѝ няма ден или среща - от дипломатическо до икономическо институционално ниво, - когато да не се повдига темата за влизането на България в Шенген.

"Oкуражавам премиера Денков да направи визита в Австрия възможно по-скоро, има начини. Да покани премиера Нехамер така, както аз го поканих, отидохме заедно на границата, имаме и редовен диалог с президента, така че да бъде чут нашият глас много повече, много по-силно", каза вчера пред български медии в Ню Йорк Румен Радев, който не спира да самоизтъква своите заслуги по време на служебните правителства, назначени от него. 

 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски произнесе емоционална и много критична реч в лицето на българския държавен глава Румен Радев по време на срещата им.
Още преди срещата си с украинския президент Володимир Зеленски българският Румен Радев бе унижен със съобщението, че пристига президент на друга държава, а той не знае. Негов съветник каза, че премиерът Денков е принудил Радев да се срещне със Зеленски.

 

Президентът Румен Радев обяви, че "Украйна настоява да води тази война", като за пореден път не каза и дума за Путин и Русия, както и че всъщност Москва нападна Киев, а не обратното. Радев от снощи е на Роженските поляни.   https://www. segabg.
Срещата в Атина "ЕС-Западни Балкани" донесе два положителни резултата за България. Първо, държавата потвърди, че се връща в европейското семейство след увъртанията на служебните правителства, които се ослушваха за сигнали от Москва.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата