Медия без
политическа реклама

Нинова: Зеленски унижи Румен Радев

Българският президент има две позиции за Украйна- пред партньорите и у нас, коментира лидерът на БСП

09 Юли 2023
Корнелия Нинова по време на среща с Румен Радев.
Илияна Кирилова
Корнелия Нинова по време на среща с Румен Радев.

"Още преди срещата си с украинския президент Володимир Зеленски българският Румен Радев бе унижен със съобщението, че пристига президент на друга държава, а той не знае. Негов съветник каза, че премиерът Денков е принудил Радев да се срещне със Зеленски. Представяте ли си това унижение за човек като Радев, който претендира за достойнство и авторитет?!". Това заяви по Би Ти Ви лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод визитата на Зеленски в България. 

"По време на разговора между двамата аз за пръв път виждам Радев да гледа в листчета. Той помни, аз съм работила с него в първата му кампания и знам добре, че от едно виждане може да ви повтори текст със запетайките. А сега чете от листчета. Обяснявам си го с това, че за Украйна президентът Радев няма една позиция, а има две. Едната е на ястреб на войната, а другата е на гълъб на мира. В зависимост от аудиторията пред която говори. На срещата на НАТО в Мадрид каза, че "Русия е заплаха и агресор", "ще продължим и ще засилим още повече политическата и практическата подкрепа за Украйна". Пред партньорите ни говори за "война", а онзи ден вече бе "конфликт". А пред българите говори, за да се хареса, че "Крим е руски" и че е против даването на оръжия", коментира още Нинова. Според нея от съчетаването на поведение на "гълъб на мира" и "ястреб на войната" се получавало "някакво врабче". "Трябва да имаш ясна и последователна позиция", обобщи тя. 

Нинова не отговори директно на въпроса дали ще поиска оръжие, за да воюва, ако Путин превземе Варна, или ще се съгласи да му предаде града. "България е член на НАТО. Да не дава Господ Русия да нападне член на НАТО, това означава световна война, защото НАТО ще се включи. Усилията на Украйна да се противопостави на Русия не ги спасява, още украинци загиват, още руснаци умират. Това не им е решението, решението е да спрат и да преговарят за мир. Цената на мира ще е територията, която Русия вече е превзела? Ние знаем какво ще се споразумеят. Нека преговарят", каза Нинова.           

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата