Quantcast

Медия без
политическа реклама

Путин отрязал Макрон за милост към жителите на Мариупол

Френският президент се сблъскал с цинизма на Кремъл

08 Апр. 2022
ЕПА/БГНЕС
Макрон имаше намерение лично да отиде в Мариупол, за да изведе блокираните в разрушения град мирни жители. Путин не му разреши.

Френският президент Еманюел Макрон разкри цинизма на руския президент Владимир Путин, който лишавал от смисъл техните многобройни телефонни разговори след руската агресия в Украйна. Макрон разказа, че е получил изричен отказ на предложение за хуманитарна операция в Мариупол, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Тази роля на водене на диалог с руския президент е неблагодарна, аз прекарах часове в дискусии. Цинизмът присъстваше във всяка дискусия, това не беше приятна задача, но това беше мое задължение", заяви Макрон в отговор на въпроси на читателите на френското издание "Паризиен".

Той допълни, че не очаква пробив в руско-украинския конфликт преди средата на май, като същевременно подчерта, че диалогът  е бил полезен, за да се подготви мирът утре. Макрон добави, че Франция е готова да стане гарант при изграждането на мира в Украйна след прекратяването на огъня там.

Макрон заяви също така, че руските власти избират хората, които излизат от Мариупол, за да ги отведат в Русия. "Това следователно не е хуманитарна операция. Франция предложи коридор заедно с международния Червен кръст. Русия отказа. Това я изолира в дипломатически план", заяви той. Според него, когато Франция предлага хуманитарна операция в Мариупол и има изричен отказ от руския президент, единствената полза е, че нещата стават ясни.

Макрон обвини също така полския премиер Матеуш Моравецки, разкритикувал го, че води диалог с Путин,  че е антисемит от крайната десница, забранил ЛГБТ общността.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?