Quantcast

Медия без
политическа реклама

Първа атака с дронове в Сирия отне живота на 100 души

06 Окт. 2023
ЕПА/БГНЕС
Здравният министър на Сирия Хасан ал Гобаш посети болницата, където са настанени ранени войници след нападението с дронове

Над сто души са убити при вчерашна атака с дронове по военна академия в Хомс, Централна Сирия, предадоха Ройтерс и БТА, като се позоваха на данни от базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП). Сирийският министър на отбраната, присъствал на церемонията по присвояване на офицерски звания на курсанти в академията, си е тръгнал от събитието минути преди нападението и е останал невредим.

Това е едно от най-кръвопролитните нападения въобще в историята срещу сирийска военна част и първо с дронове в страната, разкъсвана вече 12 години от гражданска война.

Сирийското министерство на отбраната информира, че сред жертвите има и цивилни, и военнослужещи, като допълва, че подобни дронове се използват от "терористични" групировки. За момента никой не е поел отговорността за нападението.

По данни на СЦНЧП ранените са 125. Здравният министър на Сирия Хасан ал Гобаш обяви по-малък брой загинали, като пред държавната телевизия каза, че са убити 80 души, сред които шест жени и шест деца. По негови данни обаче ранените са повече – около 240.

"След края на церемонията присъстващите се насочиха към двора и тогава експлозивите ги поразиха. Не разбрахме откъде дойдоха, само видяхме как трупове осеяха земята", казва за Ройтерс свидетел, участвал в подготвителните работи по сцената на церемонията.

Видеозапис, споделен с Ройтерс чрез платформата "УотсАп", показва хора – и в униформи, и в цивилни дрехи, да лежат в локви кръв. Някои от телата тлеели, а други още горяли. На фона на стрелба се чува глас, който крещи "Изведете го!" Ройтерс прави уговорката, че не може да гарантира достоверността на видеозаписа. 

 

Ключови думи:

Сирия, дронове