Медия без
политическа реклама

Пет държави спряха парите за агенция на ООН, която помага на палестинците

САЩ, Великобритания, Италия, Австралия и Канада проучват обвинения на Израел, че служители на агенцията са участвали в нападенията на 7 октомври

27 Яну. 2024
Нападателите на 7 октомври са използвали коли на агенцията на ООН за подпомагане на палестинците
Би Би Си
Нападателите на 7 октомври са използвали коли на агенцията на ООН за подпомагане на палестинците

Пет държави спряха финансирането на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинците (UNRWA) заради твърдения, че нейни служители са участвали в нападение на Хамас срещу Израел на 7 октомври. Израел твърди, че 12 членове на групата за помощ на ООН в Газа са били сред нападателите. Обединеното кралство, САЩ, Италия, Австралия и Канада заявиха, че спират всякакво финансиране за агенцията на ООН до изясняване на случая.

 В петък UNRWA  (United Nations Relief and Works Agency) заяви, че е уволнила "няколко" служители след обвиненията на Израел, че 12 служители са участвали в нападението на 7 октомври.

В изявление на Държавния департамент САЩ заявиха, че са "изключително обезпокоени" от твърденията, и отбелязаха, че "временно са спрели допълнителното финансиране за UNRWA, докато разгледаме тези твърдения и стъпките, които ООН предприема, за да отстрани виновните". "Трябва да се потърси пълна отговорност от всеки, който е участвал в чудовищните нападения от 7 октомври", се казва в изявлението.

Ръководителят на UNRWA Филип Лазарини заяви, че решението за уволнение на служителите е взето "за да се защити способността на агенцията да предоставя хуманитарна помощ". "Всеки служител на UNRWA, който е участвал в терористични актове, ще бъде подведен под отговорност, включително чрез наказателно преследване", добави той.

Пред информационната агенция "Аксиос" високопоставен израелски служител заяви, че "Шин Бет" и ЦАХАЛ са предоставили информация, в която се твърди, че на 7 октомври служителите на UNRWA са участвали активно, както и че са използвали за нападението превозни средства и съоръжения на агенцията.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Израел, ООН, палестинци

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?