Quantcast

Медия без
политическа реклама

Париж: Франция е в тежка криза със САЩ

19 Септ. 2021
Pixabay

Франция е в "тежка криза" със САЩ и Австралия, след като Канбера развали мегадоговор за десетки милиарди долари за доставка на френски подводници, което накара Париж да извика посланиците си от двете страни. Това заяви в събота вечерта пред телевизия Франс 2 френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан.

По думите на дипломата, фактът, че за първи път в историята на отношенията си със САЩ Франция извиква посланика си за консултации, е сериозен политически акт, който показва силата на кризата между двете страни. Същото важало и за Австралия.

Льо Дриан определи скандала като “лъжа, лицемерие, мащабна загуба на доверие и презрение от страна на съюзници на Франция“.

Той обаче определи като ненужно извикването на френския посланик от Лондон, тъй като поведението на Великобритания не било изненадващо. „Известен ни е постоянният им опортюнизъм след Брекзит", обясни Дриан.

Според външния министър случилото се ще окаже влияние върху новата стратегическа концепция на НАТО. Той обаче не спомена за излизане от алианса.

Сегашната криза има общо с оттеглянето на Франция от общото командване на НАТО през 60-те - тогава Дьо Гол протестира срещу водещата роля на САЩ в организацията и срещу това, което той счита за „специални отношения“ между САЩ и Обединеното кралство.

Франция отзовава посланиците си в САЩ и Австралия след мегаскандал, в който са замесени 56 млрд. долара, подводници и новият военен съюз AUKUS. Париж демонстративно отказа участие в честванията за 240-годишнината от битката при залива Чесапийк.

 

 

Още по темата