Quantcast
Париж: Франция е в тежка криза със САЩ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Париж: Франция е в тежка криза със САЩ

3 950
 Pixabay

Франция е в "тежка криза" със САЩ и Австралия, след като Канбера развали мегадоговор за десетки милиарди долари за доставка на френски подводници, което накара Париж да извика посланиците си от двете страни. Това заяви в събота вечерта пред телевизия Франс 2 френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан.

По думите на дипломата, фактът, че за първи път в историята на отношенията си със САЩ Франция извиква посланика си за консултации, е сериозен политически акт, който показва силата на кризата между двете страни. Същото важало и за Австралия.

Льо Дриан определи скандала като “лъжа, лицемерие, мащабна загуба на доверие и презрение от страна на съюзници на Франция“.

Той обаче определи като ненужно извикването на френския посланик от Лондон, тъй като поведението на Великобритания не било изненадващо. „Известен ни е постоянният им опортюнизъм след Брекзит", обясни Дриан.

Според външния министър случилото се ще окаже влияние върху новата стратегическа концепция на НАТО. Той обаче не спомена за излизане от алианса.

Сегашната криза има общо с оттеглянето на Франция от общото командване на НАТО през 60-те - тогава Дьо Гол протестира срещу водещата роля на САЩ в организацията и срещу това, което той счита за „специални отношения“ между САЩ и Обединеното кралство.

 

 

Още

САЩ отварят отново границите си, но само за ваксинирани

15.10.2021

Обновена

1055
Руски кораб отблъсна американски военен разрушител на границата

15.10.2021

12277
Талибаните обещаха реакции, ако САЩ и ЕС не спрат със санкциите

13.10.2021

1166