Quantcast

Медия без
политическа реклама

Франция отзова посланика си в САЩ след скандал за $ 56 млрд.

18 Септ. 2021
Франция отказа да чества със САЩ годишнината от битката при Чесапийк през септември 1781 г.

Франция отзовава посланиците си в САЩ и Австралия след мегаскандал, в който са замесени 56 млрд. долара, подводници и новият военен съюз AUKUS.

Париж демонстративно отказа участие в честванията за 240-годишнината от битката при залива Чесапийк.

Още преди четири години Франция сключи предварителен договор за подмяна на подводния флот на Австралия. 20-годишните австралийски подводници трябваше да се сменят с нови, атомни, изработени във френски корабостроителници срещу 40 млрд. долара, като целият пакет от сделката достигаше 56 млрд. долара. През пролетта на тази година Австралия потвърди сделката, но изненадващо преди дни, тя се отказа от нея.

Отказът на Австралия от сделката съвпадна с обявяването на нов военен съюз между САЩ, Великобритания и Австралия, който бе наречен AUKUS и неговото предназначение е да се грижи за мира в Индо-Тихоокеанския регион. Съгласно споразумението САЩ ще помогнат на Австралия да придобие подводници с атомен двигател и обикновено въоръжение.

Всичко това се случи в навечерието на тържествата по случай 240-годишнината от битката при залива Чесапийк - ключово сражение по време на войната за независимост, при което френската флота разбива английската.

Френски представители вече изразиха протеста си срещу новото споразумение, като френските министри на външните работи и отбраната заявиха в съвместно изявление, че „решението е в противоречие с буквата и духа на сътрудничеството между Франция и Австралия”.

„Изборът на Америка да изключи европейски съюзник и партньор като Франция от структуриращо партньорство с Австралия в момент, когато сме изправени пред безпрецедентни предизвикателства в Индо-Тихоокеанския регион, независимо дали по отношение на нашите ценности или по отношение на зачитането на многостранността възоснова на върховенството на закона, показва липса на съгласуваност, която Франция може само да отбележи и да съжалява ", казаха те.

Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан (той бе министър на отбраната, когато Франция договори сделката за подводниците с Австралия) нарече действията на САЩ “удар в гърба”.

Настоящият министър на отбраната г-жа Флоранс Парли добави, че случващото се е лоша новина за геополитиката и международните отношения.

Още по темата