Медия без
политическа реклама

Основателят на "Алибаба" е напуснал Китай и е в Япония

Джак Ма си е тръгнал на фона на „продължаващи репресии на Пекин срещу най-влиятелни бизнесмени“, твърди FТ

29 Ноем. 2022
БГНЕС архив

Основателят на китайския гигант за електронна търговия Alibaba ("Алибаба") и милиардер Джак Ма (състояние, според Forbes, около 22 милиарда долара, петият най-богат човек в Китай) напусна Китай преди шест месеца и живее в Япония, съобщава The Financial Times (FT).

Вестникът пише, че Джак Ма е напуснал страната на фона на „продължаващите репресии на Пекин срещу технологичния сектор на страната и нейните най-влиятелни бизнесмени“.

Китайските регулатори глобиха технологичния гигант Alibaba с 2,78 милиарда долара заради злоупотреба с господстващо пазарно положение, предава в. Гардиън'', позовавайки се на китайски медии. Сумата се равнява на 4% от продажбите на компанията за 2019 г.

Източници на FT, цитирани от РБК, твърдят, че Джак Ма живее в центъра на Токио и е посетил горещи извори и ски курорти в Япония със семейството си, както и че е пътувал до САЩ и Израел.

Основателят на платформата за онлайн търговия Алибаба Джак Ма направи първото си публично изявление след близо три месеца мълчание и спекулации относно това какво се случва с милиардера. Той се появи във видео, публикувано онлайн от Tianmu News.

Имало различни данни с какво точно се занимава милиардерът в момента. Някои източници казват, че той е свел социалните дейности до минимум и излиза с богати китайци в частни клубове в Токио. Други са разказали за опитите му да разшири бизнес интересите си отвъд електронната търговия, която правят неговите компании. А трети твърдят, че Ма се е захванал с колекционерство и рисува с акварели.

Основателят на платформата за онлайн търговия "Алибаба" не се е появявал публично от близо два месеца, предава БНТ.  Той не е участвал дори във финалния епизод на шоуто си за търсене на бизнес таланти.

През октомври 2020 г. Ма разкритикува политиките на китайските власти, които според него възпират иновациите във финансовата индустрия. По-специално, посочва FT, той говори за "манталитета на заложната къща" на държавните банки в Китай и призова новите играчи на пазара, които имат способността да предоставят заеми, да дават заеми на бедните.

Китайският гигант за електронна търговия Alibaba, съоснован от милиардера Джак Ма, отбеляза понижаване на акциите си с цели 9,4% във вторник, след като китайските държавни медии съобщиха, че лице с фамилия "Ма" е задържано от съображения за национална сигурност в град Хангджоу,

Милиардерът Ма Юн (истинското име на Джак Ма) е роден през 1964 г. Той основава Alibaba в края на 90-те години, която първоначално не генерира приходи, но след като получава големи инвестиции, започна да се развива бързо. През 2008 г. стартира Tmall marketplace, а през 2010 г. AliExpress. През 2014 г. компанията влезе на Нюйоркската фондова борса, поставяйки рекордно IPO (25 милиарда долара). Джак Ма се оттегли като ръководител на нейния борд през 2019 г.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата