Медия без
политическа реклама

Опозицията започна протести във Варшава

11 Яну. 2024
Протестите стартираха с ликовете на задържаните Мариуш Камински и Мачей Васик
EPA/БГНЕС
Протестите стартираха с ликовете на задържаните Мариуш Камински и Мачей Васик

Хиляди привърженици на партията "Право и справедливост", която загуби неотдавнашните парламентарни избори, се събраха днес на протест в центъра на Варшава в близост до полския Сейм. На протеста се събраха 35 000 души, според опозицията са били 200 000. Демонстрантите носеха плакати "Преживяхме руснаците, ще преживеем и Туск". 

С идването на власт на новия министър-председател Доналд Туск, Полша претърпява няколко сериозни политически промени. Наскоро новото правителство прекрати държавното финансиране на телевизия "TVP", защото тя "се превърна в пропагандно оръжие на предишното правителство, а спестените пари ще бъдат използвани за подпомагане на деца, болни от рак", заяви премиерът на страната Доналд Туск.

Бяха задържани бившият полски министър на вътрешните работи Мариуш Камински и бившият му заместник Мачей Васик - и това бе конкретната причина за старта на протестите днес. Съдът ги призна за виновни в корупция и измама със земя. Отменено обаче бе решението за прекратяване на депутатските им мандати, с което според някои наблюдатели и според шефа на парламента Шимон Холовня страната е в "дълбока конституционна криза". Камински обяви гладна стачка в ареста.

Конституционният съд на Полша, в чийто състав преобладават съдии, назначени от предишното правителство, отсъди, че законодателите не могат да привикват председателя на Полската централна банка пред специален трибунал – поредният удар върху новия кабинет на страната.

Администрацията на проевропейския премиер Доналд Туск, която работи по-малко от месец, се прицели в банковия шеф Адам Глапински – сътрудник на партия “Право и справедливост”, и поиска да му се търси отговорност. Конституционните съдии постановиха, че законодателите не могат да отстраняват председателя на централната банка по сегашната правна уредба и трябва да прокарат нов закон, за чието приемане се изисква мнозинство от три пети от полските законодатели.

Решението на висшия съдебен орган внесе смут в правните среди на страната в хода на борбата на Туск да отмени промените, въведени от предшественика му. По време на осемгодишното си управление “Право и справедливост” целенасочено засилваше контрола си върху съдилищата, медиите и държавните институции – поведение, осъдено от Европейския съюз като опит за подкопаване на върховенството на закона.

Бившият министър на вътрешните работи на Полша Мариуш Камински е започнал гладна стачка в затвора - вчера той и заместникът му Мачей Васик бяха арестувани в президентския дворец във Варшава по обвинение в злоупотреба с власт преди повече от 15 г.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Полша, протести

Още по темата