Медия без
политическа реклама

Бивш полски министър обяви гладна стачка в затвора

Опозицията стартира протести

10 Яну. 2024
EPA/BGNES
Полицията охранява входа на следствения арест, пред който опозицията от "Право и справедливост" протестира заради ареста на бившия вътрешен министър и заместника му.

Бившият министър на вътрешните работи на Полша Мариуш Камински е започнал гладна стачка в затвора - вчера той и заместникът му Мачей Васик бяха арестувани в президентския дворец във Варшава по обвинение в злоупотреба с власт преди повече от 15 г.

Арестът беше извършен в резиденцията на президента Анджей Дуда във Варшава, където двамата се надяваха да се ползват с имунитет - те бяха пристигнали там по покана на лидера на страната, но президентът не присъстваше по време на ареста.

Почти веднага след това във Варшава се проведе масова опозиционна демонстрация в подкрепа на Камински и Васик - около 300 души се събраха пред президентския дворец. За утре полската опозиция обяви масов протест във връзка със задържането на бившите служители.

Делата срещу Камински и Васик са от 2007 г. и те са за корупционни сделки със земеделски земи. През 2015 г. президентът Дуда ги помилва, въпреки че делата по това време не са приключили. През декември м.г. двамата са осъдени, а шефът на Сейма ги лишава от депутатските им места. Върховният съд обаче отменя решението му. Двамата обаче са арестувани вчера със съдебни заповеди за арест. 

„Заявявам, че смятам присъдата си … за акт на политическо отмъщение“, казва Камински в изявление днес, прочетено от бившия му заместник-министър Блажей Побожи на пресконференция, дадена пред сградата, в която се помещава канцеларията на премиера Туск.
„Като политически затворник аз започнах гладната си стачка от първия ден на задържането си“, се казва още в съобщението на Камински.

След като спечели властта през октомври, министър-председателят Доналд Туск, бивш председател на Европейския съвет, се закле да прекрати практиките на предшествениците си от „Право и справедливост“, които бяха обвинявани в нарушаване на демократическите принципи по време на осемгодишното си управление, пояснява Ройтерс.

Задържането на двамата ключови депутати на партията – Камински и бившия му заместник Мачей Васик – представлява "залп срещу противника", който очевидно няма да бъде последен в периода на обостряне на отношенията между президент и правителство, които са от различни политически лагери, отбелязва агенцията.

По-рано вчера председателят на Сейма, долната камара на полския парламент, отмени следващото планирано заседание и го премести за следващата седмица, като обясни, че мирният парламентарен процес не може да бъде гарантиран по време на настоящата конституционна криза, предаде полската новинарска агенция ПАП за БТА. 

Председателят на парламента Шимон Холовня заяви на пресконференция, че временното спиране на работата на долната камара има само една причина.

"По мое мнение, и аз го казах на Президиума на Сейма, който сподели моето мнение, става въпрос преди всичко за загриженост за Сейма, за социалното спокойствие, защото то е абсолютно, фундаментално най-важната ценност за нас днес", каза Холовня.

Той определи като "дълбока конституционна криза" продължаващия политически спор за мандатите на Камински и Васик.

Дуда и бившата управляваща партия "Право и справедливост", към която принадлежат двамата депутати, твърдят, че президентското помилване все още е в сила и че присъдите им са невалидни.

Холовня заяви, че настоящият правен статут на Камински и Васик е ясен и не подлежи на съмнение. Полският министър-председател Доналд Туск подкрепи решението на Холовня.

 

Ключови думи:

Полша, Сейм, криза

Още по темата