Quantcast

Медия без
политическа реклама

Nexo се споразумя с американските власти да плати $45 млн.

Без скандали и без особени разкрития премина първото заседание на парламентарната комисия по казуса

20 Яну. 2023Обновена
Булфото

Компанията Nexo се е съгласила да плати 45 млн.долара на американските регулаторни органи и ще прекрати нерегистрираното предлагане на крипто продукти. Това съобщи Комисията за ценни книжа и борси на САЩ, която обвини Nexo, че е нарушила правилата, предлагайки продукт за крипто кредитиране, цитирана от БНТ.

За да избегне разследване на властите, основаната от българи компания ще плати 22,5 милиона долара неустойка и още толкова глоби.

В извънсъдебното споразумение Nexo не признава или отрича констатациите на агенцията. Компанията трябва да плати паричната санкция в рамките на 12 месеца.

Мащабна престъпна схема на територията на 4 държави, през която са преминали почти 95 млрд. долара през последните 5 г.

С това се слага край на проверките на американските регулатори на дейността на Nexo, касаещи бизнеса на компанията, твърди в писмо и самата компания. В него се уточнява, че Nexo е постигнала окончателно споразумение с Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC), Асоциацията на администраторите на ценни книжа в Северна Америка (NASAA), състояща се от всички 50 американски щата и три територии, главния прокурор на Ню Йорк (NYAG), Департамента по банково дело на Тексас, Отдела по банково дело и ценни книжа в Аляска, както и Отдела за надзор на потребителски услуги във Вашингтон.

млрд. долара оборотни средства са минали за последните 5 години през "Нексо", фирма за криптовалута, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Компанията изрично уточнява, че няма каквито и да било твърдения или обвинения от страна на федералните регулатори на САЩ, че Nexo е участвало в измама или подвеждащи търговски практики, или че клиенти й  са били ощетени или подведени относно финансовото състояние на компанията.  Единствената констатация на щатските регулатори относно несъответствия със законови изисквания от страна на компанията е по отношение на липса на необходимата регистрация за предлагане в САЩ на лихвоносещия продукт на Nexo, приет за ценни книжа. С това американските регулатори приключват своите всеобхватни проверки на дейността на Nexo, касаещи бизнеса на компанията.

ПАРЛАМЕНТАРНО РАЗСЛЕДВАНЕ

Без скандали и без особени разкрития премина първото заседание на временната парламентарна комисия по казуса с „Нексо“. Тя беше създадена по искане на ГЕРБ-СДС. На изслушване бяха повикани представители на БНБ, финансовото министерство и платежната система „Борика“.

Депутатите се опитаха да установят детайлите по прословутата среща във финансовото министерство, когато министър е съпредседателят на ПП Асен Василев. На въпросната среща са участвали представители на асоциациите на банките и на финтех (финансови технологии – бел.ред.) фирмите. Били са обсъдени предизвикателствата, свързани с въвеждането на европейските регулации на криптоактивите – т.нар. регламент MICA. Както съобщи прокуратурата, сред финтех фирмите е била и „Нексо“. Това даде повод на герберите да повдигнат въпроса за нерегламентирани връзки между бившия финансов министър и компанията.

От министерството на финансите обясниха, че са получили указания да се захванат с работа по темата от заместник на Василев във ведомството. Проведени са били две срещи с представителите на банките, финтех фирмите, блокчейн и стартъп асоциацииите, включила се и БНБ, създадени са били и работни групи, които да се захванат с правните и техническите аспекти на темата. Бързо обаче участниците са стигнали до извода, че първо е по-добре да се изчака въвеждането на еврорегламента, а след това да се приемат български регулации. И така темата била изоставена.

Конкретно от представителя на „Нексо“ са получени анализи по темата, които обаче не са били използвани по никакъв начин. Чиновниците увериха, че по онова време не са имали никаква представа за нещо нередно около компанията. Съответно не са проучвали отделните участници в целия проект, а и самата „Нексо“ е участвала като член на финтех асоциацията. Не са получавали и никакви индикации от американските власти за някаква проблем.

Депутатите не бяха сигурни какво очакват да научат и съответно какво да питат. Чуха се въпроси като – плащала ли е „Нексо“ данъци у нас. На това нямаше кой да им отговори, защото информацията изисква разкриване на данъчно-осигурителна тайна. Понесоха се упреци към чиновниците, че не са проверили с кого работят. На това от финансовото министерство отново отговориха, че не са имали никакъв повод да се усъмняват в някого. Един даже призна, че за четвърт век работа за първи път му се случва ведомството да изпадне в такава ситуация.

По тази причина държавата не е проверявала и дали „Нексо“ е извършвала дейност, която подлежи на публичен надзор. Става въпрос за твърденията, направени от прокуратурата, че компанията е работила като банка без да разполага с лиценз от БНБ. Притеснителното в случая е, че „Нексо“ е глобална платформа, която е работила под чужди юрисдикции, тоест, става въпрос за чуждестранна регулация, където нашата централна банка не може да се меси.

Четирима души са привлечени като обвиняеми по досъдебното производство за дейността на криптобанката "Нексо". Това заяви председателят на Националната следствена служба Борислав Сарафов на брифинг на журналисти по повод спецоперацията срещу криптобанката.

ПРОКУРАТУРАТА НЕ СЕ СПИРА

Работата по досъдебното производство по случая "Nеxo" продължава. Това обяви в свое изявление пред БТА говорителят на главния прокурор Сийка Милева след като сана ясно за споразумението в САЩ.

По разследването са приобщени много жалби от британски граждани, съдържащи твърдения, че са жертва на измами от страна на "Nexo", твърди още Милева.

Постигнатото споразумение между Nexo Capital Inc., регистрирана през 2018 год. на Каймановите острови и компетентните регулаторни органи на САЩ е показателно за това, че разследваните от нас лица признават вината си, а именно, че са предлагали финансови и банкови услуги без разрешение, заобикаляйки и нарушавайки правилата за защита на инвеститорите, пише в изявлението на говорителя на главния прокурор. Милева припомня, че разследването в България е за организирана престъпна група, създадена с цел извършване на финансови престъпления, в т.ч. „пране на пари“, предоставяне на банкови и финансови услуги без лиценз, компютърни измами и данъчни престъпления.

Във връзка с образуваното досъдебно производство у нас, още в края на миналата година е изпратена молба за правна помощ до САЩ. Изготвят се и престои да се изпратят молби за правна помощ и Европейски заповеди за разследване и до други държави, с цел да се съберат всички доказателства, необходими за изясняване на цялостната фактическа обстановка с оглед предмета на доказване по делото, посочва Сийка Милева.

НАПОМНЯНЕ

Антони Тренчев и Коста Кънчев - двамата съоснователи на компанията, са изпратили писмо до парламентарната анкетна комисия, която ще разследва тяхната дейност, разказва БНР. В него се припомнят решенията на американските власти да прекратят всички административни производства по отношение дейността на компанията. Въпреки това, отбелява се в писмото, в България се създават съмнения за политическа употреба на случая. И се изтъква, че българската прокуратура фриволно замесва чуждестранни правораздавателни органи в казуса.

"Никоя компания не е застрахована от саморазправа с нея от страна на Прокуратурата, без значение колко голям данъкоплатец и работодател е тя", пишат от компанията. Те настояват парламентарната комисия да изясни "действията на българските държавни органи и институции при обиските от 12 януари 2023 г. и излишно показната акция срещу компанията и нейните служители в България". А накрая предупреждават, че "на всички участници ще бъде потърсена отговорност за всички нанесени щети".

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?