Медия без
политическа реклама

Четирима от "Нексо" са обвинени за престъпна група

Те притежават скъпи имоти в Дубай, Карибските острови, Бахамите, както и картини на Пикасо и Салвадор Дали, съобщиха от прокуратурата

13 Яну. 2023Обновена
Главният прокурор Иван Гешев определи случая с криптобанката като уникален в световен мащаб.
EPA/БГНЕС
Главният прокурор Иван Гешев определи случая с криптобанката като уникален в световен мащаб.

Четирима души са привлечени като обвиняеми по досъдебното производство за дейността на криптобанката "Нексо". Това заяви председателят на Националната следствена служба Борислав Сарафов на брифинг на журналисти по повод спецоперацията срещу криптобанката. Повдигнато им е обвинение за това, че от началото на 2018 г. до 12 януари 2023 г. на територията на България, Великобритания, Швейцария и Кайманови острови са участвали, а един от тях е и ръководил, организирана престъпна група. "Тя е създадена с користна цел – пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и извършване на банкова дейност без лиценз", поясни Сарафов.

"Има данни, че тези лица разполагат с изключително големи финансови възможности. Имат скъпи имоти в Дубай, Карибските острови, Бахамите и притежават яхти. В един от претърсените домове са намерени и иззети 35 картини на скъпи художници като Салвадор Дали, Пикасо и Матис, които ще бъдат предадени на Националната художествена галерия", заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

На двама от обвиняемите е наложена мярка "парична гаранция" от по 1 млн. лв., като наблюдаващият прокурор е дал срок от 10 дни гаранцията да бъде внесена. Другите двама обвиняеми се издирват. Няма официални данни те да са напускали страната. На всички обвиняеми е наложена забрана за напускане на страна.

Българската връзка е дружеството „Ен Ди Ес“ ЕООД, регистрирано на 8 юни 2018 г. “Това дружество ръководи цялата дейност на т. нар. група компании „Нексо“. Българското дружество е собственост на „Нексо Ей Джи“, регистрирано в Швейцария на 5 април 2018 г. То не разполага с никаква дейност”, уточни ръководителят на отдел „Киберпрестъпления“ в Националната следствена служба Светослав Василев.

По делото са разпитани над 20 свидетели, част от които са изразили притеснение за своята сигурност и ще бъдат включени в програмата за защита на свидетели. Прокуратурата разполага със свидетелски показания, според които представители на криптобанката Nexo са участвали в среща в министерството на финансите с други компании, занимаващи се с криптовалута. Срещата се е провела преди около 6 месеца. Целта и е била да се обсъдят евентуални възможности за внедряването на криптовалутата в системата БОРИКА.

"Ясно съзнаваме срещу какъв огромен финансов и интелектуален ресурс сме изправени. Срещу този ресурс ще изправим нашият професионализъм, знания и умения, както и закона. Към настоящия момент разследването по делото е възложено на голям екип от следователи, прокурори и екип от „Финансова сигурност“ в ДАНС", изтъкна главният прокурор Иван Гешев.

По думите на Милева пък разследването за "Нексо" се сравнява по мащаб като второ по големина след това на КТБ. "Случаят с "Нексо" е уникален в световен мащаб. Той онагледява новите видове предизвикателства, пред които е изправена системата на сигурността", заяви главният прокурор Иван Гешев. Според него акцията срещу криптобанката е пример за добро сътрудничество с европейските и евроалантическите партньори.

Припомняме, че компанията "Нексо" e oснована и управлявана от българите Коста Кънчев и Антони Тренчев. Тренчев е бивш депутат от Реформаторския блок. Коста Кънчев пък е братовчед на управителя и председател на УС на Фондация "ХелпКарма" Константин Кръстев, който бе обвинен от Софийска градска прокуратура в длъжностно присвояване в края на 2021 г. (през март 2018 в УС на "ХелпКарма влиза и бащата на Коста Кънчев - Калин Кънчев). Третият съосновател е Георги Шулев - син на бившия икономически и социален министър от НДСВ Лидия Шулева, който заяви, че е напуснал компанията през 2019 г. след основаването и оттогава съди съучредителите в съд във Великобритания. 

 

ПОЗИЦИЯ

"Nexo категорично и еднозначно отхвърля всички обвинения от страна на българската прокуратура на днешния брифинг. Платформата на Nexo не е използвана за изпиране на пари и финансиране на незаконни действия, включително тероризъм, както и за заобикаляне на санкции, не са извършвани финансови и данъчни престъпления и това ще бъде доказано по законоустановения ред пред българските съдилища", посочиха в своя позиция от криптобанката, заключавайки, че "видно от изявлението на Прокуратурата, участниците в разследването не познават сферата, в която оперира компанията ни, и присъщите й специфики".

"Nexo смята, че действията на прокуратурата са политически мотивирани, както става ясно от 7000-те публикации в жълто-кафявите медии и опитите да се свържат политическите формации “Продължаваме Промяната” и “Демократична България” с Nexo. Когато, водени от будна гражданска съвест и активна позиция, членове на екипа на Nexo са дарявали парични средства на политически партии, това е било по прозрачен начин и в съответствие със закона за политическите партии", поясняват оттам. Коментарът им е по повод информацията, че ДБ е получила 100 000 лв. от служители на компанията.

Проверка на "Сега" показва, че пет от служителите на "Нексо" - Стелла Златарева, Елеонор Топалова, Валентина Танева, Дияна Калъчева и Габриела Дашева (на снимката) са дарили по 20 000 лв. на ДБ на 22 октомври 2021 г. 

Председателят на ДБ Христо Иванов потвърди, че е получил въпросните дарения, но заяви, че всяко едно от тях е публично декларирано. По думите му партията му няма как да знае каква е историята на лицата зад тях, тъй като не е разследващ орган. Ако обаче се докаже от правораздавателните органи, че компанията има нарушения, той е готов да върне парите.

Според "Нексо" прокуратурата продължава да не установява международния елемент за акцията срещу Nexo, нито каквато и да било връзка няколкото изброени на случаен принцип юрисдикции, в които Nexo има регистрирани юридически лица. Цитирането на стандартен текст от чуждестранна служба за сигурност вероятно е свързан с искане на информация от българска страна, смятат те и заявяват, че ръководството на Nexo е в ежедневна връзка с редица регулатори из целия свят и от естеството на разговорите става ясно, че "няма никаква международна координация".

Оттам посочват, че са водеща институция в сферата на финансовите услуги за дигитални активи и предоставят услугите си на милиони доволни клиенти, както и че притежават над 50 лиценза и регистрации в различни юрисдикции в световен мащаб, което е атестат за високите стандарти, на които компанията отговаря. "Nexo ще предяви искове за всички претърпени имуществени и неимуществени вреди в резултат на незаконосъобразни действия, като за целта е ангажирало американски консултанти, специализиращи именно анализ на исковете (claim analysis). По първоначални калкулации исковете ще са за стотици милиони долари, които напомняме, че ще излязат от джоба на българския данъкоплатец, което означава от всички нас", предпреждават от компанията. И подчертават, че сферата, в която оперират, изисква високи нива на специализирани познания и всяко говорене по темата без нужната експертиза създава предпоставки за манипулации и пораждa фалшиви новини, които не са в интерес на обществото и бизнеса.

 

ПОЛИТИКА

"В нормалните държави прокуратурата говори пред съда, а в България - пред медиите. Не били компютри, а компоти", посочи съпредседателят на ПП Асен Василев в позиция до медиите. "Внушенията на прокуратурата, че в Министерство на финансите е проведена някаква тайна среща, на която дружества, занимаващи се с криптовалута са обсъждали с министър Василев как през системата „Борика“ да извършват разплащания в криптовалута, не отговарят на фактите. През март 2022 г. в МФ е проведена работна среща, на която официално са присъствали представители на „Борика“ АД, Асоциацията на банките в Българя и на Българска Финтех Асоциация, както и служители на Министерство на финансите - институция, която отговоря за законодателната рамка за разплащателните системи. Целта на срещата е била да се обсъдят законодателните и технически предизвикателства пред Финтех индустрията в България, с оглед готвените на европейско ниво регулации в сектора MICA и въвеждането на дигиталното евро от Европейската Централна Банка. В разговора е бил поставен и въпросът за сътрудничество между Финтех индустрията, банките и „Борика“ АД като установена разплащателна система, която може да се използва като основа за разплащания с дигитални валути и дигиталното евро. В резултат на срещата беше направена работна група, която да изработи идеи за законодателни промени. Димките, пуснати от прокуратурата, имат само една цел: да заглушат дебата за контрол над главния прокурор и липсата на осъдителни присъди по всички ключови разследвания като това за АМ „Хемус“, Капитан Андреево и къщата в Барселона", казват от ПП.

Депутатът от „Продължаваме Промяната“ Настимир Ананиев заплаши да съди шоумена и лидер на партията "Има такъв народ" Слави Трифонов. Причината е, че във видео, публикувано в социалните мрежи, Трифонов свърза Ананиев със скандала "Нексо", обявявайки, че той е съдружник на един от собствениците на "Нексо" Антони Тренчев. Самият Ананиев заяви днес, че е бил съдружник с Тренчев, но откакто е депутат, както е по закон, няма никакво участие във фирмата. Отрече и категорично "Продължаваме промяната" да е финансирана от Nexo. "Във връзка с тиражираното мое име относно последните събития искам да заявя, че съм се консултирал с адвокат. Ще предприема конкретни съдебни действия срещу всяко едно лице, което уронва моята репутация и добро име и ме замесва в скандали, които не съществуват", заяви политикът от ПП пред журналисти в парламента.

млрд. долара оборотни средства са минали за последните 5 години през "Нексо", фирма за криптовалута, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата