Медия без
политическа реклама

Шефът на ХелпКарма е обвинен за финансови злоупотреби

Във връзка с делото са запорирани 8 600 000 лв.

17 Дек. 2021
Константин Кръстев
Константин Кръстев

Софийската градска прокуратура повдигна обвинение за длъжностно присвояване на управителя и председател на управителния съвет на Фондация "ХелпКарма" Константин Кръстев, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Освен това по реда на Закона за мерките срещу изпирането на пари от Софийския градски съд е наложен запор на парични суми на обща стойност 8 600 000 лв. Това се случва година, след като Мария Цънцарова от bTV разкри скандала как работи "Хелп Карма". 

Предмет на делото са финансови злоупотреби и неправомерно отклоняване на средства, събрани в рамките на дарителски кампании, организирани от Фондацията "Хелп Карма".  В рамките на разследването са разпитани десетки свидетели, назначени са данъчни ревизии на юридически и свързани с тях физически лица, като част от ревизиите са приключени, от други резултатите все още се очаква да бъдат предоставени на прокуратурата. Съдът е допуснал и разкриване на банкова тайна, както и на данъчна и осигурителна информация.

Не става ясно защо на прокуратурата ѝ отне повече от година, за да установи твърдяното престъпление от страна на управителя на "Хелп Карма". Скандалните разкрития за евентуално присвояване на средства от дарения бяха показани в разследване на bTV от ноември 2020 г. Тогава стана ясно, че дарителската платформа дава шокиращо високи заплати на служителите си - по 80 000, 60 000, 40 000 лева месечно. Служителят с тази заплата е получил и заем от 54 хил. лв. от парите от даренията, за да си купи жилище. "Слави е много специален човек, така че той има малко по-различен статут от всички останали", обясни тогава шефът на фондацията Константин Кръстев. В един момент и в неговата сметка имало над 300 000 лв. на фондацията, но това той обясни с технически проблем с плащанията и каза, че след това върнал парите.

Беше разказан и случай на момче, болно от левкемия, чието лечението е било платено изцяло от здравната каса. Но в сайта на фондацията пише, че са платени 26 500 евро. След това детето е пратено в Германия, отново за сметка на НЗОК, но в сайта пише, че са платени 25 000 евро.

В разследването бе показана и Ралица Енева, която е член на УС и управляваща фондацията, майка на три деца, най-малкото от които е със спинална мускулна атрофия. Детето се лекува експериментално в Ню Йорк, за него първо трябва да се съберат 100 000 долара, а след това сумата скача на 350 000 долара. Лечението в Ню Йорк е безплатно, защото е експериментално, но Енева не е отчела нито един разход. В социалните мрежи тя демонстрира охолен живот, включително и в САЩ. На въпрос с какви пари си го позволява, Енева казва - всеки живее така, както успее да живее. 

Друг проблем на "ХелпКарма" е т.нар. медицински съвет, представен на сайта към ноември - изтъкнати лекари се явяват гарант, че това, за което се събират пари, е точно и проверено. От фондацията твърдят, че съветът заседава - онлайн или на живо, но трима от членовете на съвета, с които репортерката Мария Цънцарова се свърза, не бяха чували, че участват в такъв съвет. Председател на съвета бе пулмологът проф. Коста Костов. Той е втори братовчед на бащата на основателя на фондацията. Пролетта решил да помогне на "ХелпКарма". Но съветът така и не се е събирал. Костов не дава обяснения как са попаднали имената на колегите му в сайта на фондацията.

Прокурорската проверка след скандалните разкрития на bTV за дарителската платформа "ХелпКарма" още продължава. Това обясниха от прокуратурата за "Сега".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата