Медия без
политическа реклама

Нетаняху: Газа ще остане под военен контрол на Израел

12 Ноем. 2023
Нетаняху посрещна шабат с войници край Газа
Нетаняху посрещна шабат с войници край Газа

Премиерът на Израел Нетаняху заяви в обръщение към нацията, че в края на военните действия ивицата Газа трябва да бъде демилитаризирана, а Израел ще запази силовия контрол в анклава, точно както контролира Западния бряг.

Освен това министър-председателят отбеляза, че Израел няма да изгражда израелски селища в ивицата Газа.

Израелските войски са завършили обкръжаването на град Газа и водят боеве в близост до болница Шифа, под която са установени бойци на "Хамас".  Нетаняху заяви, че израелските войски са убили "хиляди" бойци, включително тези, които са участвали в нападението срещу Израел на 7 октомври. 

Армията обаче очевидно среща среща съпротива извън града - пет войници, включително офицер на ЦАХАЛ бяха убити при взрив в миниран тунел в Бейт Ханун, съобщи официално армията. Нетаняху отдаде почит на израелските войници, загинали в борбата с "Хамас", като ги нарече "истински герои", и благодари на САЩ за моралната, финансовата и военната подкрепа

Около 200 хил. жители на Газа напуснаха града само за последните три дни, като се преместиха в южната част на сектора, което показва загубата на контрола на радикалите от "Хамас" върху северната част на анклава, това заяви говорителят на Израелските сили за отбрана Даниел Хагари. Говорителят на ЦАХАЛ подчерта, че цивилното население напуска окупираната северна част на сектора, където се намира самият град Газа, "противно на указанията" на радикалите от "Хамас", които според израелските военни използват цивилното население като жив щит и всячески възпрепятстват евакуацията му.

.

Последвайте ни и в google news бутон