Медия без
политическа реклама

Кой уби 471 души в палестинската болница?

Анализите не са безспорни и дават противоположни отговори

18 Окт. 2023Обновена
Част от анализите се градят върху снимки след удара.
Част от анализите се градят върху снимки след удара.

Кой причини смъртта на стотици души в болница в Газа вечерта във вторник? Чия е ракетата?

Първо, жертвите в болница "Ал Ахли", които по едно време снощи достигнали 800 души (според тв Ал Арабия), официално са 471 души - това са окончателните данни на министерството на здравеопазването на Палестина.

Първите сведения за ракетата бяха, че тя е израелска. Според пропалестинските експерти бомбата е фугасна, изстреляна е от ЦАХАЛ и е 1000 кг.

Специалисти твърдят, че ракетата е американската JDAM система и доказателствата за това са - звукът, който се е чул - тези ракети лесно се различават по звука. Палестинците не разполагат с такива ракети, които могат да нанесат такива щети и да летят с такава скорост. Системата JDAM всъщност използва наистина 1000 кг BLU-109/MK 84 бойна глава и позволява точен удар на ракети въздух-земя срещу фиксирани и преместваеми цели. 

Пристигналият в Израел тази сутрин американски президент Джо Байдън заяви пред премиера Нетаняху: "От това, което видях, изглежда, че е направено от другия отбор, а не от вас". „Въз основа на информацията, която виждаме до момента, изглежда, че това е резултат от случайна ракета, изстреляна от терористична група в Газа“, каза американският лидер малко по-късно в кратка реч в Тел Авив. Израелският премиер Нетаняху заяви, че е Байдън е получил доказателства още преди да отлети за Израел.

ЦАХАЛ, т.е., израелската армия, използва геолокация по снимките и видеата, за да докаже, че ракетата не е израелска.

Снимките на последствията от паркинга на болницата показват, че огромната част от щетите са от пожар.

Само 3 автомобила показват ясни признаци на кинетични/структурни щети. А при два от тях общата структура остава непокътната - въпреки ясните щети.

 

Всъщност, в радиус от 10 м от мястото на удара има автомобили, които изглеждат предимно неповредени.

Липсата на структурни повреди по повечето автомобили се вижда ясно и на публикуваните от ЦАХАЛ снимки от дрон, направени по-малко от 2 часа след експлозията. Отново се вижда, че само 3 автомобила имат структурни повреди, а автомобилите, отдалечени на повече от 10-15 м, изглеждат предимно неповредени.

Кадрите от нивото на земята тази сутрин показват, че по същество няма кратер. И много малки щети по сградата на около 20 м от мястото на удара. Това трябва да показва, че ракета въобще не се е взривявала на нивото на земята.

Като се наблюдават и щетите по покривите на болнични сгради на около 30-45 м от мястото на удара, ЦАХАЛ стига до извода, че е имало взрив, но причинен от обект, който се разпаднал във въздуха. Изводът е за малък удар с голям горивен ускорител, който вероятно е причинил по-голямата част от щетите от пожар и много малко (в много тесен радиус) структурни щети.

При удари на израелски ракети по сгради в Газа често се наблюдава голям кратер и почти винаги големи отлагания от бетонен прах - тук такова нещо не се наблюдава.

 

Още сведения за размисъл - анализ на траектории и видео записи.

Официално ЦАХАЛ твърди, че е имало залпово изстрелване на ракети и една от тях 4 минути по-късно е паднала дефектирала върху болница. Армията разпространи прихванат разговор, в който двама палестинци говорят:


 Казвам ви, че това е първият път, когато виждаме ракета да пада така, и затова казваме, че принадлежи на "Палестински ислямски джихад".
- Какво?
- Казват, че принадлежи на "Палестински ислямски джихад".
- От нас е?
- Така изглежда.
- Кой го казва?
- Казват, че шрапнелът от ракетата е местен, а не е израелски.
- Какво говориш... (името не се чува - бел. ред.)?

- Но, за Бога, не можа ли другаде да експлодира?
- Изстреляли са я от гробището зад болницата.
- Какво? Изстреляли са я от гробището зад болницата "Ал Мамадани" и паднала върху тях?

....

Влиятелният руски Телеграм канал Rybar също вижда странна картина на мястото на болницата - пожар и поражения на паркинга, но не и по околните сгради на болницата. Няма кратер от бомба. Изводът им - едва ли е израелска ракета, а жертвите са много по-малко от официално обявените.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Хамас, ракета, жертви, Газа

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?