Медия без
политическа реклама

Косово и Крим сближават Сърбия и Украйна

Вучич и Зеленски намериха общ проблем

29 Февр. 2024
Вучич се снима до Зеленски на срещата в Тирана
ЕПА/БГНЕС
Вучич се снима до Зеленски на срещата в Тирана

Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на президента на Сърбия Александър Вучич за неговата подкрепа за Украйна в навлязлата вече в трета година война на украинските сили срещу нашествието на руските сили, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Вучич се срещна със Зеленски на срещата на върха в Тирана, в която участваха лидери от страни от Югоизточна Европа. Той предложи на Украйна още хуманитарна помощ и заяви, че само конструктивен диалог и дипломатически решения могат да донесат мир в тази страна.

В публикация в „Инстаграм“ Вучич благодари на Украйна, че е била една от шепата страни, които са се въздържали от признаването на независимостта на Косово, който Сърбия смята за своя провинция. От своя страна, Сърбия не признава Крим за руска територия, както и анексирането на други украински земи към руската федерация.

На свой ред в публикация в „Екс“ Зеленски отбеляза важността на участието на Сърбия в прилагането на плана на Украйна за край на конфликта, който призовава за изтегляне на руските сили и за възстановяване на границите на Украйна от 1991 г. Зеленски добави, че с Вучич е говорил за сигурността и за политическите предизвикателства пред Източна Европа.

Миналата година в класифицирани документи на Пентагона се казваше, че Сърбия се е съгласила да достави оръжия на Киев или е пратила вече оръжия там, въпреки че говори за неутралитет във войната в Украйна. Сърбия отказа да санкционира Русия, с която поддържа традиционни връзки.

В коментарите си след срещата със Зеленски Вучич каза, че трябва да се имат предвид славянските връзки на Сърбия с Украйна. А за отказа на Киев да признае Косово той каза, че това превръща Украйна в една от малкото държави, които могат да говорят за териториална цялост, защото тя самата не погазва териториалната цялост на някой друг, както повечето други правят.

Украйна отказа да признае независимостта на Косово, обявена през 2008 г., в момент, в който самата тя трябваше да се справя със сепаратистки движения в пределите си – в Крим и в Източна Украйна, преди избухването на настоящия конфликт

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Сърбия, Украйна

Още по темата