Quantcast

Медия без
политическа реклама

Китай смени външния си министър

25 Юли 2023
БГНЕС
Изчезналият Цин Ган вече не е външен министър на Китай

Парламентът на Китай свали от длъжност външния министър Цин Ган, който от месец насам не е виждан на публично място. На мястото на Ган е назначен Ван И.

56-годишният Цин, смятан за довереник на президента Си Цзинпин, бе назначен за външен министър през декември 2022 г., преди това той бе посланик на Китай във Вашингтон. Тогава Цин замени като министър Ван И, който пък стана член на ЦК на ККП и там отговаряше за външната политика - в Китай това е позиция над министъра на външните работи.

С назначаването си за министър Цин имаше натоварен график с визити в Африка, Европа и Централна Азия, както и със срещи с чужди дипломати в Пекин. Цин Ган не е виждан на публично място от 25 юни, когато се срещна в китайската столица с руския зам. външен министър Андрей Руденко. Отсъствието му две седмици по-късно от срещата на високо равнище на АСЕАН в Индонезия вече предизвика учудване. Според китайското МВнР Цин Ган не е бил там поради "здравни причини".

Заради отсъствието на Цин бе отложена визитата на дипломат №1 на ЕС Жозеп Борел в Пекин, както и на британския външен министър Джеймс Клевърли.

Ключови думи:

Китай, министър

Още по темата