Quantcast
Китай и Русия обявиха готовност за военен съюз срещу САЩ | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Китай и Русия обявиха готовност за военен съюз срещу САЩ

В същото време Вашингтон постави акцент върху "китайската заплаха" в преговори с Индия
Обновена
18 377
 ЕПА БГНЕС архив

Китай и Русия могат да обединят силите си, като създадат военен съюз, по-силен от САЩ. Това предположение беше направено от руския президент Владимир Путин, цитиран от британския вестник Daily Express и Агенция Фокус. Съюзът между армиите на двете страни ще превъзхожда американската армия и съотношението ще бъде около две към едно. Съюзът между китайците и руснаците ще има три пъти повече танкове и кораби, както и повече ядрени оръжия.

Путин намекна за потенциален съюз между Русия и Китай, които имат третата и втората най-мощна армия в света. И двете страни враждуват със САЩ, а Москва е обвинена в намеса в предстоящите избори в Америка. Руският президент заяви това в четвъртък по време на видеоконференция. Той каза: „Можете да допускате всичко. Винаги сме изхождали от факта, че нашите отношения са достигнали такава степен на взаимодействие и доверие, че нямаме нужда от него, но теоретично е напълно възможно да си представим подобно нещо." Тогава Путин отбеляза: „Постигнахме високо ниво на взаимодействие в областта на военно-техническото сътрудничество и това е може би най-важното. Тук не става въпрос само за обмен на продукти или продажба и покупка на военни артикули, а и за обмен на технологии. И тук има много чувствителни неща. Сега няма да говоря за това публично, но нашите китайски приятели знаят за това."

Говорителят на китайското външно министерство Джао Лицзян приветства идеята за потенциален съюз. Той каза, че няма граници за връзките между двете страни. В изказване пред репортери той заяви: „Няма ограничение за традиционното приятелство между Китай и Русия и няма забранени зони за разширяване на нашето сътрудничество. Под стратегическото ръководство на президента Си (Дзинпин) и президента Путин нараства политическото доверие и стратегическият ангажимент между двете страни."

Американският министър на отбраната Марк Еспър осъди използването от тези страни на тяхната военна мощ, както и тяхното „непознаване на нормите на международното право“. Той каза: „Основните ни съперници Китай и Русия бързо модернизират своите въоръжени сили и използват нарастващата си сила, за да се противопоставят на международното право, да нарушават суверенитета на малките държави и да променят баланса на силите в своя полза.“

Путин обаче подчерта, че все още иска нова сделка за ядрените оръжия, тъй като СТАРТ-3 изтича през февруари. Той каза: „Въпросът е, кое е по-добре: да запазим сегашното споразумение такова, каквото е, и да започнем да говорим за неговото заместване в детайли и след това да се опитаме да намерим някакъв компромис в рамките на една година - или да загубим изцяло това споразумение и да оставите САЩ и Русия, и в същото време целият свят като цяло, практически без никаква правна рамка, ограничаваща надпреварата във въоръжаването. Мисля, че вторият вариант е много по-лош от първия." По-нататък президентът добави: „Ако нашите партньори решат, че той (Договорът СТАРТ-3)не е необходим, добре, нека бъде така, не можем да ги задържим. Нашата сигурност, сигурността на Русия няма да пострада от това, особено след като разполагаме с най-модерните оръжейни системи".

САЩ РАЗГОВАРЯ С ИНДИЯ

Докато държавният секретар на САЩ Майк Помпео и министърът на отбраната Марк Еспер водеха преговори на най-високо ниво в Индия, Вашингтон предупреди за "заплахите на Китай за сигурността", съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Очаква се САЩ и Индия да сключат споразумение за споделяне на данни в областта на отбраната. "Днес има нова възможност за две велики демокрации като нашите да се сближат", каза Помпео, когато той и Еспер започнаха разговори с министъра на външните работи на Индия Сурахманям Джайшанкар и министъра на отбраната Раджнат Сингх.

Помпео очерта редица въпроси от взаимен интерес, които ще бъдат обсъдени: "Сътрудничеството ни по пандемията, възникнала в Ухан, за справяне със заплахите на китайската комунистическа партия за сигурността и свободата, за насърчаване на мира и стабилността в целия регион."

Индия потърси по-голяма международна военна подкрепа след военния сблъсък с Китай през юни, когато бяха убити най-малко 20 индийски войници. Пекин призна, че също е претърпял жертви, но без да даде подробности. Двете страни изпратиха десетки хиляди войници на спорната си граница в района на Ладакх и се подготвят за дълга, тежка зима в региона, който е на голяма надморска височина.

136

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Русия и САЩ избегнаха на косъм тежък военноморски сблъсък

24.11.2020

23382 128
5 км опашка от камиони на Кулата заради задължителните тестове

23.11.2020

Обновена

2814 11
САЩ излязоха от договора Открито небе заради руските самолети

22.11.2020

Обновена

4827 11

Коментари

Страници

Boris65

Двете страни се допълват като територия, население, ресурси, технологии цивилни и военни, индустрия и енергетика. 

Johnny2965

И, същевременно, се разминават критично по отношение отговора на въпроса: чий е Сибир?

Отделно, и двете страни не са способни да поддържат и развиват технологиите за производство на микропроцесори.

Boris65

За това пък за Аляска и Калифорния 100% еднакво мнение.

Калифорния няма да е на Мексико а на Китай. Тексас там си е мексикански  Аляска предполагам знаеш за кого?!? 

Светозар

Аляска, Курилските острови, руската рафинерия до Бургас, СОК "Камчия" и Поморие са изконни руски територии.

Boris65

И Хокайдо, Новоросия, Малоросия, 0краина тоже. 

Платон
снимка на Платон

И виенската гара... космоса, вселената и близките и далечни други вселени. 

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

A тъй! Американците се наиграха. Ринаха, ринаха и на гърба си го наринаха. Не можеш да застанеш срещу целия свят, слаби са ти кравките.

Bullet Tooth Tony
снимка на Bullet Tooth Tony

Ае стига русизми.

Изразът "наиграха" го има в такъв смисъл само в руския, не в българския.

Boris65

Петриотите лайквате да си играете с думите! 

HUMANOID
снимка на HUMANOID

ха сега де

БУРАН
снимка на БУРАН

И Индия И сев.Корея  също 

 

 

Куба  и Венецуела  също.

 

а в булгаристан  

"служителите" по базите отдавна минаха 6000 реднека...та само на козяк са над 2000

nebenebe

Наличен състав 2000 си е бетер казарма. Кое налага тая численост? Не е ли редно домакините да определят числеността? Някой знае ли числеността на посолството на САЩ в някоя страна, та да направим някакви сметки?

Калпазанче

"....на Русия и остава да се безпокои, да не се простуди на тяхното погребение!"

Вал

Мисля, че най-големият неприятел на Русия е Китай

Sine_metu

Нали?

Обградила е Китай със самолетоносачни групи и четири непотопями в Япония, Южна Корея, Филипините и Тайван - част от Китай впрочем, воюва срещу Иран, на който китайците разчитат за въглеводороди, изтласква Китай от подстъпите към Индонезия и Югоизточна Азия, да не говорим за Австралия, води търговска война...

Просто не оставя изход на КНР, освен да воюва с Русия

Дан Колов

САЩ е НАТО. Стига сте се самозалъгвали и смятали...без кръчмаря..

Преди време руснаците май бяха унищожили цял китайски полк. Сибир си е китайски.10 процента от населението на Русия е китайско. Путин играе политически покер. Той знае, че в един съюз с Китай ще се изгуби в навалицата, ама плаши гаргите. Ако отвори границите  с Китай познайте какво ще се случи с намаляващата и изтичаща в чужбина руска популация.60 процента от руснаците искат да емигрират, е не в Китай...но китайци ще ги заместят

Sine_metu

Сибир си е китайски.10 процента от населението на Русия е китайско.

 

Нали?

Сега и 12-те милиона китайци в Щатите като ръгнат да подсилят 300-те хиляди в Русия. Впрочем в Сибир са само около половината. Путин от дълго време им дава 100-годишни концесии в Сибир, ама викат „носер, носер“ на китайски

Boris65

58 % от Калифорния до Сиатъл и Монреал са китайци. До Мисисипи си е Китай. Само Аляска е руска. 

Sine_metu

Вт., 27/10/2020 - 09:03 (нов)

HUMANOID

ха сега де

 

Сега - като преди. От десетилетия вървят към такова нещо.

Естествено, на приливи и отливи. Официално първо Сталин, а през 1990-те Елцин започна отначало с ШОС. Прекъсването между двата периода бе заради китайското догонване. Докъм края на 1960-те СССР е бил по-мощната страна не само военно, но и икономически.

Именно заради дългосрочността на процесите не вярвам в скоро време да подпишат за пълноценен съюз. Освен ако някой не ги накара да побързат...

 

noooo1

Путин нищо не е намеквал. Зададоха му въпрос и той отговори на него. "Можете да допускате всичко.... но теоретично е напълно възможно да си представим подобно нещо."

скайспирит

Това е резултат от политиката на санкциЙ и американска изключителност. Русия и Китай могат да затворят икономиките си, като наложат ресурсно ембарго на "цивилизования свят". А само с айфони и тостери (чипове) не може да се поддържа икономика. 😉

Сгугню
снимка на Сгугню

Белята си търсят тия.

Освен туй, не знам дали военният иим съюз ще е по-силен или по-малко силен от САЩ, ама ако е казал това тов. путин е забравил да се сети, миличкият, че САщ също имат съюзници и заедно с тях са в пъти по-силни от всякакъв съюз между Русия и КНР. 

Щото, освен НАТО, в съюз със САЩ са и особено приятелски настроените към КНР държави Япония, Ю.Корея, Тайван, Австралия, Н.Зеландия, всяка от които има немалки въоръжени сили. За "дружелюбно" настроените към Китай държави от ЮИ Азия, които веднага ще потърсят американска помощ при евентуални агресивни китайски действия няма да задълбавам.

Индия и тя голям китайски приятел си пада.

Абе въобще - повсюду одни враги.

Русия и тя така - като изключим Китай, и васалните й Монголия и Казахстан, всичките й съседи силно я любят.

Bacho Кольо

Когато си прав, прав си! Аз вече си представям храбрите новозеландски полкове на подстъпите към Москва. Дкември, 2023 г., Волоколамско шосе.  А редом с тях - холандския батальон, оня същия който трябваше да умиротворява сърби и бошняци в Сребреница.

Bullet Tooth Tony
снимка на Bullet Tooth Tony

Ами тия същите и подобни полкове са се разходили няколко пъти до Пекин... общо взето без загуби. Руските полкове пък през това време отхапали голяма част от Далечния Изток.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Мисля, че най-големият неприятел на Русия е Китай

 

Мисли си, нема лошо. Само дето и двете страни зависят една от друга и нито една няма интерес да враждува с другата. А пред лицето на общия враг, който иска да унищожи и двете, такъв военен съюз е крайно наложителен.

Вал

"А пред лицето на общия враг, който иска да унищожи и двете, такъв военен съюз е крайно наложителен."

 

Така е. 

Нема лошо

 

Но както казват хората - Умният ще отиграе всяка ситуация, ама Мъдрият няма да я допусне

 

Та не е зле да се мисли предварително какви ситуации могат да възникнат

Сгугню
снимка на Сгугню

А по повод ей тая велемъдра мисъл

 

Не можеш да застанеш срещу целия свят, слаби са ти кравките.

съветвам автора й да си направи например справка как се гласува в ООН по предложения на САЩ и съюзниците им.

Led Eisblock
снимка на Led Eisblock

То пък едни съюзници...👍

Цаца
снимка на Цаца

След 20 години Източен Сибир ще има автономно китайско самоуправление.

БУРАН
снимка на БУРАН

а албания ще граничи с румъния и турция, румъния също с граница с турция..макета и бугари нанайси

и в момента   албанците с а  52%от  македония..

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш