Quantcast

Медия без
политическа реклама

Катар заплаши да спре доставки на газ заради корупционния скандал в ЕС

18 Дек. 2022Обновена

 

Катар осъди разследването за корупция от Белгия и спирането на достъпа му до Европейския парламент, заявявайки, че това може да повлияе "отрицателно" на отношенията и доставките на природен газ. В изявление на катарски дипломат, белгийските власти бяха критикувани, че са използвали "неточна" информация, предава БГНЕС.

Гръцката евродепутатка Ева Кайли, която бе и зам-председател на Европарламента до скандала, е сред шестимата арестувани след акции на белгийската полиция, при които бяха открити най-малко 1,5 млн. евро в брой. Твърди се, че парите са били свързани с държава от Персийския залив и Европейският парламент и миналата седмица бе спрян достъпа на Катар до институцията. 

Европейският парламент освободи днес Ева Кайли от поста й на зам. председател на институцията, след като заедно с още няколко души тя бе обвинена в предполагаемо получаване на пари от Катар в замяна на влияние върху решения.

„Решението да се наложи такова дискриминационно ограничение, което ограничава диалога и сътрудничеството с Катар преди съдебният процес да е приключил, ще се отрази негативно на регионалното и глобалното сътрудничество в областта на сигурността, както и на продължаващите дискусии около глобалната енергийна бедност и сигурност“, каза дипломатът. „Категорично отхвърляме обвиненията, свързващи нашето правителство с неправомерно поведение. Катар не беше единствената страна, посочена в разследването, но страната ни беше избирателно критикувана и атакувана. С голяма тревога наблюдавахме селективното осъждане на нашата страна тази седмица“, казва се в изявлението на дипломата. 

Италианецът Франческо Джорджи - интимен партньор на арестуваната бивша зам. председателка на Европарламента Ева Кайли - признал пред следователите, че е приемал "мръсни пари", писа днес италианският вестник "Република".

Белгийските прокурори заявиха, че са разследвали корупцията в Европейския парламент повече от година, преди да извършат обиските и арестите през последните 10 дни. „Дълбоко разочароващо е, че белгийското правителство не направи никакви усилия да се ангажира с нашето правителство за установяване на фактите, веднага щом разбра за обвиненията“, добави дипломатът. Изявлението подчертава "близките" отношения с Белгия. „Нашите нации си сътрудничиха по време на пандемията Covid-19 и Катар е важен доставчик на втечнен природен газ за Белгия“, се подчертава в него.

Гръцките власти замразиха всички активи на заместник-председателя на Европейския парламент Ева Кайли. По-рано гръцката евродепутатка беше обвинена в корупция заради предполагаемото ѝ участие в скандал за подкупи, съобщи Франспрес.

 

Още по темата