Медия без
политическа реклама

„Катаргейт“ разтърси Европарламента

Европейският парламент освободи днес Ева Кайли от поста й на зам.-председател на институцията

13 Дек. 2022Обновена
Пресслужба на ЕП
Ева Кайли посрами както Европарламента, така и символите на ЕС, пред които се снимаше с охота

Европейският парламент освободи днес Ева Кайли от поста й на зам.-председател на институцията, след като заедно с още няколко души тя бе обвинена в предполагаемо получаване на пари от Катар в замяна на влияние върху решения. Парламентът гласува с 625 гласа "за", 1 "против" и двама "въздържал се" мандатът ѝ да бъде прекратен предсрочно, съобщи "Ройтерс". 

В петък гръцката евродепутатка Ева Кайли, нейният интимен партньор Франческо Джорджи и бившият евродепутат Пиер Антонио Панцери, председател на неправителствената организация „Борба срещу безнаказаността“, бяха арестувани и обвинени в корупция от белгийските власти. Кайли бе лишена от поста си на вицепрезидент на Европейския парламент, а правомощията й бяха замразени. За официалното й отстраняване днес от поста бяха необходими 2/3 от гласовете на всички евродепутати.

Междувременно, в първата си реакция, откакто й бяха повдигнати обвинения в белгийска антикорупционна проверка, адвокатът на Кайли заяви, че тя е невинна и "няма нищо общо с подкупите на Катар".

„Катаргейт“ се очерта като един от най-големите корупционни скандали в историята на ЕС, предаде базираното в Брюксел електронно издание EURACTIV.bg. Белгийската полиция продължава да разследва обвиненията, че хора, работещи от името на Катар, който е домакин на Световното първенство по футбол, са плащали огромни подкупи на европейски политици, за да повлияят на политиката на Брюксел.

На започналата вчера сесия на Европарламента в Страсбург Зелените и либералите от „Обнови Европа“ призоваха за създаване на анкетна комисия заедно с независим орган по етика с мандат да разследва институциите на ЕС. „Сега наш дълг е да въведем възможно най-строгите мерки, за да гарантираме, че подобна корупция никога няма да се повтори“, каза Тери Райнтке, лидер на групата на Зелените.

В понеделник група евродепутати социалисти, които са били техни сътрудници и също са резследвани, се оттеглиха от позициите си в парламента. Белгийският евродепутат Марк Тарабела напусна групата на социалистите в парламента, а белгийската евродепутатка Мария Арена се оттегли като председател на комисията по правата на човека. Италианецът Пиетро Бартоло се оттегли от позицията си на говорител на групата по либерализирането на визовия режим, докато Андреа Козолино се отказа от  ролята си на говорител на групата на социалистите и демократите по спешни случаи. Групата на социалистите пусна изявление, в което призовава за Анкетна комисия за чужда намеса в институциите на ЕС, и добави, че е започнала собствени вътрешни разследвания.

Председателката на Европарламента Роберта Мецола откри пленарната сесия в понеделник, като каза, че "европейската демокрация е под атака". „Това са едни от най-дългите дни в моята кариера. Трябва внимателно да подбирам думите си по начин, който не застрашава текущите разследвания или по някакъв начин не подкопава презумпцията за невинност“. Тя върна за ново разглеждане в Комисията по граждански свободи и вътрешни работи досието, свързано с препоръката за премахване на визите с Катар и Кувейт.

Очаква се утре белгийски съд да се произнесе по мярката за неотклонение срещу Кайли. Тя е зад решетките и депутатският й имунитет не бе пречка, защото е заловена по време на явно престъпление. У нея по време на обиска е имало торба с банкноти.

Днес адвокатът на Кайли Михалис Димитракопулос заяви пред частния гръцки телевизионен канал Open TV: "Нейната позиция е, че тя е невинна. Тя няма нищо общо с подкупите на Катар", съобщи БГНЕС. Запитан дали в дома на Кайли са намерени пари в брой, Димитракопулос отговори: "Не потвърждавам или отричам. Съществува конфиденциалност. Нямам представа дали са намерени пари и колко са намерени".

Европарламентът често е обвиняван в небрежно отношение към контрола на достъпа на лобисти и финансови интереси на евродепутати. За разлика от Съединените щати, така нареченият Регистър за прозрачност на ЕС не изисква лобистите да декларират кои са техните клиенти или да публикуват договори, а евродепутатите не са длъжни да декларират изцяло външни интереси или да разкриват колко пари получават от тях.

Еврокомисията също е на мушка

Председателката на Евромисията Урсула фон дер Лайен отказа да отговори на въпроси за отношенията на нейния заместник-председател Маргаритис Схинас с Катар по време на брифинг в понеделник, което предизвика яростта на брюкселската преса, търсеща отговори на вероятно най-големия скандал в ЕС от години насам.

Какви въпроси? Гръцкият комисар представляваше ЕС на церемонията по откриването на Световното първенство по футбол миналия месец и бе критикуван от членовете на ЕП заради туитовете си през последните месеци, в които засипваше с похвали трудовите реформи на Катар.

Запитана за отговора на Комисията на корупционния скандал в Катар, фон дер Лайен запази мълчание по отношение на гръцкия комисар.

Схинас също така бе инициатор през април Еврокомисията да препоръча отмяна на визовите изисквания за Катар и Кувейт.
 

Гръцките власти замразиха всички активи на заместник-председателя на Европейския парламент Ева Кайли. По-рано гръцката евродепутатка беше обвинена в корупция заради предполагаемото ѝ участие в скандал за подкупи, съобщи Франспрес.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?