Медия без
политическа реклама

Интимният партньор на Ева Кайли призна за парите от Катар

Лаура Кьовеши иска имунитета на гръцката евродепутатка по друго разследване

15 Дек. 2022Обновена
С тази снимка Франческо Джорджи се представя в социалните мрежи като акредитиран парламентарен съветник
Линкед ин
С тази снимка Франческо Джорджи се представя в социалните мрежи като акредитиран парламентарен съветник

Италианецът Франческо Джорджи - интимен партньор на арестуваната бивша зам.-председателка на Европарламента Ева Кайли - признал пред следователите, че е приемал "мръсни пари", писа днес италианският вестник "Република". Скандалът с предполагаемото влияние на Катар върху политическите решения в Европейския парламент продължава да се разраства.
Джорджи признал, че е бил част от организация, използвана от Мароко и Катар за намеса и влияние върху европейските институции. Задачата му била да управлява подкупите. Според вестника Джорджи също така е посочил, че подозира Андреа Коцолино (италианец) и Марк Тарабела (белгиец), и двамата членове на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, че са приели пари чрез бившия италиански евродепутат Антонио Панцери.

Твърди се, че също и Мароко е замесено в предполагаемата афера с подкуп чрез външната си информационна служба Dged. Документите, с които вестникът се е запознал, показват, че Панцери, Коцолино и Джорджи са поддържали контакти с Dged и Абдерахим Атмун, посланик на Мароко в Полша.

В центъра на разследването на белгийската съдебна система е мрежата на Панцери. Дълги години той е член на социалдемократическата партия (Partito Democratico), която понастоящем е най-силната опозиционна партия в Италия. През 2017 г. преминава към партията на бившия италиански комунистически лидер и бивш премиер Масимо Д'Алема, но остава в Европейския парламент в Групата на социалистите.

Прокуратурата в Брюксел е сигурна, че Панцери е дърпал конците, когато е ставало въпрос за оказване на влияние върху политическите и икономическите решения на Европарламента в полза на държави като Катар или Мароко. В центъра е неправителствената организация "Борба с безнаказаността", която Панцери основава след напускането на Европейския парламент през 2019 г.

Твърди се, че е разпределил парите от Катар, за да повлияе на парламентарните решения в полза на емирството. Панцери е в ареста в очакване на съдебен процес, а съпругата и дъщеря му също са арестувани. Лука Визентини, генерален секретар на Международната конфедерация на профсъюзите, който похвали реформите на пазара на труда в Катар като "история на успеха" и който също е замесен в случая, бе освободен в неделя с лека мярка за неотклонение. В интервю на 25 октомври той похвали Катар като страна, ориентирана към реформи.

НЕВОЛИ

Криминално разследване срещу гръцкия евродепутат Ева Кайли е започнала и гръцката финансова прокуратура, като така придава на разследванията срещу нея и гръцки елемент, съобщи телевизия Скай.

Разследването е било разпоредено от апелативния прокурор на финансовата прокуратура Христос Бардакис, като Кайли ще бъде проверявана дали е замесена в пране на пари и в приемане на подкуп.

Гръцката прокуратура е поискала съдействие от белгийските власти. Предмет на гръцкото разследване са действия, които все още не са в обхвата на разследването на белгийските прокурори, защото не може срещу едно лице да е в ход повече от едно наказателно преследване за едно и също деяние.

Европейската прокуратура съобщи, че е поискала имунитета на двама евродепутати, един от които е обвинената в корупция в Белгия миналата седмица Ева Кайли, доскорошен заместник-председател на Европейския парламент от групата на Социалистите и демократите. Вторият евродепутат е Мария Спираки (Европейска народна партия). В съобщението се отбелязва, че доклад за разследване, получен от Европейската служба за борба с измамите (OLAF), съдържа подозрение за измама в ущърб на бюджета на ЕС, свързана с управлението на парламентарните надбавки и възнагражденията на акредитираните парламентарни сътрудници.

Още по темата