Медия без
политическа реклама

Как Израел и съюзниците му обезвредиха над 300 ирански ракети

14 Апр. 2024
Съоръжение от "Железния купол", разположено близо до Ерусалим
EPA/BGNES
Съоръжение от "Железния купол", разположено близо до Ерусалим

Почти всички балистични ракети и дронове, изстреляни от Иран срещу Израел в безпрецедентна атака късно в събота, са били прехванати и не са успели да постигнат целта си, твърдят израелски и американски официални лица. Това подчертава страхотната и многопластова противоракетна отбрана, с която разполагат двамата съюзнически партньори, се казва в анализ на Си Ен Ен, съобщи БГНЕС. 

Над 300-те ирански дрона и ракети, изстреляни по време на петчасова атака, бяха прехванати преди да стигнат до Израел на повече от 1770 км от местата на изстрелването им. Израелската армия заяви в неделя, че "99%" от снарядите от Иран са били прехванати от Израел и неговите партньори, като само "малък брой" балистични ракети са достигнали Израел.

Общо около 170 дрона, над 30 крилати ракети и над от 120 балистични ракети са били изстреляни срещу Израел от Иран през нощта в събота, казаха военните.

В разговор в неделя президентът на САЩ Джо Байдън каза на израелския премиер Бенямин Нетаняху, че това представлява победа за Израел, тъй като не е било ударено нищо „стойностно“, каза високопоставен служител на американската администрация пред CNN. Американски служители разкриха, че над 70 дрона и три балистични ракети са били прехванати от кораби и военни самолети на ВМС на САЩ, без да дават подробности какви точно защити са били използвани за свалянет. ВМС на САЩ свалиха най-малко три балистични ракети, използвайки системата за противоракетна отбрана „Ейджис“ (Aegis) на борда на два разрушителя с управляеми ракети в източно Средиземно море, казаха официални лица пред Орън Либерман от CNN в Пентагона. "Американските военни самолети също са свалили ирански ракети и дронове", съобщи Либерман. Въпреки че не беше разкрито откъде са действали  американските самолети, в региона има самолетоносачи и наземни самолети на ВМС на САЩ.

Байдън изтъкна в изявление, че САЩ са добре подготвени да помогнат за защитата на Израел срещу иранската атака. „За да подкрепи отбраната на Израел, американската армия премести самолети и разрушители за защита от балистични ракети в региона през изминалата седмица“, каза президентът на САЩ. „Благодарение на това дислоциране и изключителните умения на нашите военнослужещи, ние помогнахме на Израел да свали почти всички изстреляни дронове и ракети“, каза Байдън.

Великобритания също заяви, че е готова да се намеси, използвайки самолети на Кралските военновъздушни сили, които има в региона. „Тези самолети на Обединеното кралство ще прехващат всякакви въздушни атаки в обхвата на съществуващите ни мисии, когато е необходимо“, се казва в изявление на министерството на отбраната.

Израелски военен говорител каза също, че Франция е участвала в блокирането на иранските атаки. „Работим в тясно сътрудничество със САЩ, Обединеното кралство и Франция, които действаха тази вечер. Това партньорство винаги е било близко, но тази вечер се прояви по необичаен начин“, каза говорителят.

Междувременно Израел управлява набор от системи за блокиране на атаки от всичко - от балистични ракети с траектории, които ги издигат над атмосферата, до нисколетящи крилати ракети и дронове. Израелската система Iron Dome („Железен купол“) често попада в заглавията, откакто страната започна военната си офанзива в Газа в отговор на атаките на "Хамас" на 7 октомври в Израел, които предизвикаха настоящите военни действия в региона. „Железният купол“ е най-долният слой на противоракетната отбрана на Израел, според Организацията за противоракетна отбрана на страната (IMDO). В Израел има най-малко 10 пускови установки на Iron Dome, всяка оборудвана с радар, който открива ракети и след това използва система за командване и контрол, която бързо изчислява дали входящият снаряд представлява заплаха или има вероятност да удари ненаселен район. Ако ракетата наистина представлява заплаха, „Железният купол“ изстрелва ракети от земята, за да я унищожи във въздуха.

Следващото стъпало по стълбата на противоракетната отбрана е „Прашката на Давид“ (David's Sling), която предпазва от заплахи с малък и среден обсег, според IMDO. „Прашката“ е съвместен проект на израелската компанията Rafael Advanced Defense System и американския отбранителен гигант Raytheon. Тя използва кинетични прехващачи, за да унищожи цели на разстояние до 186 мили, според проекта Missile Threat в Центъра за Международни и стратегически изследвания (CSIS).

Над „Прашката на Давид“ са израелските системи Arrow 2 и Arrow 3, разработени съвместно със САЩ. Arrow 2 използва раздробяващи бойни глави, за да унищожи пристигащите балистични ракети в тяхната крайна фаза, докато се гмуркат към своите цели – в горните слоеве на атмосферата. Arrow 2 има обхват от 56 мили и максимална надморска височина от 32 мили. Arrow 2 e надграждане на американската система за противоракетна отбрана „Пейтриът“, използвана някога от Израел.

Междувременно Arrow 3 използва технологията hit-to-kill, за да прехване входящи балистични ракети в космоса, преди да навлязат отново в атмосферата по пътя си към целите.

Израел също разполага с най-съвременни бойни самолети, включително стелт реактивни самолети F-35I, които преди е използвал за сваляне на дронове и крилати ракети.

Балистични ракети, които са достигнали Израел, са паднали във военновъздушната база Нетавим в Южен Израел, каза израелският военен говорител, добавяйки, че са причинили само леки щети. Базата функционира и продължава операциите си след нападението, като самолетите продължават да използват базата, добави той. Снимки, публикувани от израелските военновъздушни сили рано днес, показват изтребители F-35 и F-15, завръщащи се в базите си в Израел след т. нар. успешни „прехващания“ и „мисии за въздушна отбрана“.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Израел, Иран