Медия без
политическа реклама

Израелската армия уби по погрешка трима заложници на "Хамас"

"Ню Йорк таймс" пусна разследване, според което Израел и САЩ не са спрели финансовите потоци към палестинската групировка през 2018 г.

16 Дек. 2023Обновена
Туитър
Израелският интернет форум за заложници и изчезнали публикува снимки на тримата убити от армията

Израелската армия е убила по погрешка трима заложници, държани от "Хамас" в Газа, по време на инцидент, който все още "се разследва".

"По време на сраженията в Шуджая армията погрешно е определила трима израелски заложници като заплаха. В резултат на това войниците са открили огън в тяхна посока и те са били убити", заяви говорителят на израелската армия Даниел Хагари.

Сред жертвите са Йотам Хаим (28 г.) и Самер ат Талалка (22 г.), отвлечени от кибуца Нир Ам по време на атаката на "Хамас" в Южен Израел на 7 октомври, добави говорителят. Семейството на третия убит заложник не желае самоличността му да бъде разкривана, но израелският интернет форум за изчезнали и взети за заложници разкри, че той е Алон Шамри; (26 г.)

Според разследване на "Ройтерс" тримата пленници са държали бяло знаме.

Телата на убитите са репатрирани в Израел. Израелската армия отбелязва, че те са загинали "в активна бойна зона", в която нейните войници са водили "непрекъсната битка в продължение на няколко дни" срещу бойци на "Хамас".

Говорителят изрази съболезнованията си на семействата на загиналите, като добави, че ще има "пълна прозрачност" при разследването на инцидента.

Малко по-късно израелският премиер Бенямин Нетаняху определи инцидента като "непоносима трагедия".

"Цялата Държава Израел е в траур тази вечер. Сърцето ми е със скърбящите семейства в техния труден момент на скръб", написа той в социалните мрежи и изказа своите съболезнования на семействата.

Той нарече убитите "нашите трима скъпи синове". "Дори в тази трудна вечер ние ще се погрижим за раните си, ще си извлечем поуките и ще продължим да полагаме максимални усилия, за да върнем всички наши заложници у дома безопасно", каза Нетаняху.

Големи тълпи се събраха късно в петък в Тел Авив на протест, призоваващ правителството да поеме инициативата, за да осигури освобождаването на заложниците, държани от "Хамас". Демонстрантите блокираха движението на кръстовището Каплан, насочвайки се към щаб квартирата на армията, където призоваха за ново споразумение за връщане на останалите заложници. „Времето им изтича! Доведете ги у дома веднага!“, „Няма победа, докато не бъде освободен и последният заложник!“, скандираше множеството.

"Ню Йорк таймс" публикува материал, според който службите за сигурност на Израел отдавна са знаели за компаниите, които легално са финансирали "Хамас". Става дума за активи за стотици милиони долари, сред които въгледобивни предприятия в Судан, недвижими имоти в ОАЕ и строителни компании в Алжир. 

Агенти на "Хамас" са заемали ръководни постове в тези компании и по различни начини е са вземали пари от тях - като печалба или като поръчки към други фирми на "Хамас". 

Сътрудници на разузнаването са представили информация на израелската и американската власт, но не са предизвикали реакция. 

Израелските и американските високопоставени чиновници тогава са смятали, че върхушката на "Хамас" е повече заинтересувана да удържи властта в Ивицата Газа, отколкото да се втурне на въоръжена борба с Израел. 

В момента финансовата стойност на притежаваното от "Хамас" е около половин милиард долара. Ако тези финансови потоци не се спрат, те ще бъдат насочени към финансиране на сегашната война и към възстановяване на мрежата на групировката след унищожаването й. 

През 2018 г. израелските спецслужби са се надявали да затворят финансовите потоци на "Хамас", но и израелските, и американските власти съсредоточават усилията си за въвеждане на санкции срещу Иран. 

До каква степен тези средства имат роля за атаката на 7 октомври, още не е ясно, но израелски официални лица обещават да разследват тази грешка, допусната на всички нива. 

Ню Йорк Таймс публикува данни за инвестиции в бизнес структури на "Хамас" на големи западни фондове. Споменава се например компания, която управлява парите на Църквата на Исус Христос и Светиите от последния ден (мормони). Пред вестника църквата отговоря, че не е нарушила никакви закони. 

 

Ключови думи:

Израел, Хамас

Още по темата