Медия без
политическа реклама

Израел удари граничен пост на Египет

ЦАХАЛ предупреди: Всеки останал в северна Газа е терорист

22 Окт. 2023Обновена
Граничният пункт при Керем Шалом
Граничният пункт при Керем Шалом

Израелски танк случайно стреля по египетски пост на границата близо до кибуца Керем Шалом, съобщиха от ЦАХАЛ. Израелската армия започна разследване на инцидента и изрази съжаление пред египетската страна. Кайро потвърди, че от осколките леко са били ранени няколко египетски граничари. 

Израелската армия  хвърли листовки над Газа, в които предупреди населението, че всеки, който остане в северната част на ивицата, ще бъде считан за терорист.

„Спешно предупреждение за жителите на Газа. Вашето присъствие на север от Уади Газа излага живота ви на опасност. Който реши да не напусне Северна Газа, може да бъде възприеман като съучастник на терористична организация“, се посочва в съобщението.

ЦАХАЛ нанесе по-рано превантивен удар по подземно съоръжение под джамия в Дженин, на Западния бряг. Това съобщи пресслужбата на армията. Ударът е бил нанесен от самолет на израелските ВВС.

По информация на военните това съоръжение е било използвано от привърженици на палестинските радикални групировки "Хамас" и Ислямски джихад, които „планирали да извършат атака в най-близко бъдеще“.

Джамията Ал-Ансар се намира в Харат Ал-Дам в лагера Дженин. Палестинските медии съобщават за една жертва и множество ранени, като и в момента се търсят хора сред развалините.По-късно израелската армия разположи войници по покрайнините и входовете на Дженин. Тази сутрин ЦАХАЛ нанесе поредните удари по летищата на Дамаск и Алепо.

"Хамас" ще освободи още двама заложници днес

Бригадите "Иззедин ал-Касам" - бойното крило на радикалното палестинско движение Хамас, обявиха намерението си да освободят днес, на 22 октомври, още двама души, взети за заложници по време на атаката срещу Израел. Общият брой на заложниците според данни на израелската армия от днес е 212 души.

Именно бригадите "Иззедин ал-Касам", които носят името на ислямски проповедник убит от британците през 1935 г., освободиха в петък две американски заложнички - 59-годишната Джудит Тай Раанан и 18-годишната й дъщеря Натали Раанан. Двете били отвлечени на 7 октомври от кибуц Нахал Оз край Газа, където били на гости при роднини. Наблюдатели свързаха пускането на двете заложнички с отварянето в събота на ГКПП "Рафа" на границата между Египет и ивицата Газа. Пунктът бе отворен само три часа и през това време минаха само 20 камиона.  

Не е ясно дали пускането на нови заложници е свързано с някакво искане на "Хамас".

Втори конвой с хуманитарна помощ влезе в Газа 

Втори конвой с хуманитарна помощ започна да навлиза  в ивицата Газа през граничния пункт "Рафах", предадоха световните агенции, позовавайки се на египетските сили за сигурност. В конвоя пътуват 19 камиона, които ще доставят продукти от първа необходимост. По информация на журналисти в конвоя са включени и 6 цистерни с гориво. Горивото е ключово - единствената електроцентрала в ивицата спря да работи заради липсата на такова. Хуманитарните доставки започнаха за пръв път вчера с конвой от 20 камиона. Нуждите от продукти са много по-големи от доставяното в момента. По оценка на ООН в ивицата Газа следва да влизат по 100 камиона хуманитарна помощ дневно, за да се задоволят нуждите.  

Сайтът на терористите мина на руски сървър

Уебсайтът на "Иззедин ал-Касам" премина на руски хостинг четири дни след като екстремистите нападнаха Израел. Това се съобщава в доклад на отдела за изследване на заплахите на частната разузнавателна компания Recorded Future. От 11 октомври домейнът alqassam.ps започна да използва няколко различни IP адреса. Тогава сайтът e поет от московската компания „Hosting Technologies“. По-късно сайтът също започна да използва едновременно IP адресите на компании в Ливан и Панама.

Преди това, както отбелязва Meduza, уебсайтът alqassam.ps се отваряше от украински IP адрес повече от две години.

Проектът също предполага, че уебсайтът на Хамас се намира на сървърите на друга руска компания, Selectel. Компанията заяви, че домейна hamas.ps е използвал само DNS услугата, която вече е деактивирана.

Еврейски лидер бе убит в Детройт

Председателят на борда на синагогата в Детройт Саманта Уол бе намерена намушкана до смърт извън дома й. Жената, която не е била идентифицирана веднага от следователи, е имала множество прободни рани, съобщиха от полицията. Органите на реда не разполагат с информация за възможен мотив на убийството, но смъртта на Уол идва в момент, в който са налице засилени антисемитски заплахи на фона на войната между Израел и Хамас.

 

 
 
Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

заложници, Хамас