Медия без
политическа реклама

Израел сондира мнения за буферна зона в следвоенна Газа

02 Дек. 2023
Израелски войник развява националния флаг близо до границата с Газа
EPA/BGNES
Израелски войник развява националния флаг близо до границата с Газа

Израел е уведомил няколко арабски държави, че иска да създаде буферна зона от палестинската страна на границата с Газа, за да направи невъзможни бъдещи нападения откъм анклава, когато войната приключи, казаха египетски и регионални източници на Ройтерс, съобщи БТА. 

Според три регионални събеседника Израел съобщил за намеренията си на Египет и Йордания, а също и на Обединените арабски емирства (ОАЕ); ОАЕ нормализираха отношенията си с еврейската държава през 2020 г.

По думите им уведомена е и Саудитска Арабия, която не поддържа отношения с Израел и която след избухването на войната в Газа на 7 октомври преустанови започнатия под егидата на САЩ процес за нормализиране на връзките между нея и еврейската държава.

Източниците не уточниха как информацията е достигнала Рияд предвид това, че кралството официално не поддържа канали за комуникация с Израел. Неарабска Турция също е била уведомена, казаха източниците.

Инициативата не означава автоматично скорошен край на израелската офанзива - която вчера беше подновена след седемдневно временно примирие - но показва, че в желанието си да определи следвоенния облик на Газа Израел се стреми да комуникира не само с традиционните арабски посредници като Египет и Катар, но и с други регионални играчи.

Дотук нито една от арабските държави не е показала готовност да се наеме с поддържането на реда или управлението на Газа, а повечето от тях енергично осъждат израелското настъпление, при което загинаха над 15 000 души, а обширни градски райони в Газа бяха сравнени със земята. При нападението си срещу Израел на 7 октомври "Хамас" уби 1200 души и взе над 200 заложници.

"Израел иска тази буферна зона между себе си и Газа, като тя трябва да преминава от север на юг, а целта е "Хамас" или други радикали да не могат да проникват и атакуват Израел", каза високопоставен регионален представител от сферата на сигурността, един от трите регионални източника, разговаряли с Ройтерс по въпроса. Събеседниците на агенцията пожелаха да останат анонимни.

Засега няма официален коментар от египетска, саудитска, катарска и турска страна; същото се отнася и за Йордания.

Представител на ОАЕ не отговори в прав текст дали в Абу Даби знаят за буферната зона, но заяви: "ОАЕ ще подкрепят всички следвоенни договорености, които бъдат сключени с участието на всички засегнати страни" за постигане на стабилност и палестинска държава.

Помолен да коментира намеренията за буферна зона, Офир Фалк, външнополитически съветник на израелския премиер Бенямин Нетаняху, заяви пред Ройтерс: "Планът в действителност е по-подробен. Той се основава на тристепенен процес за бъдещето след "Хамас".

Той очерта становището на израелското правителство и заяви, че трите степени включват унищожаване на "Хамас", демилитаризиране на Газа и дерадикализиране на анклава.

"Буферната зона може да е част от процеса на демилитаризация", каза Фалк. Той не пожела да отговори дали международните партньори, включително арабските държави, са запознати с тези намерения.

Арабските държави смятат целта на Израел да унищожи "Хамас" за невъзможна за постигане, защото според тях "Хамас" е нещо повече от военна сила, която може да бъде разгромена.

Израел и преди е обмислял създаването на буферна зона в Газа, но според източниците разликата сега е, че еврейската държава представя това виждане като част от бъдещите си планове за сигурността в Газа. Израелските сили се изтеглиха от анклава през 2005 г.

Американски източник заяви при условие да остане анонимен, че Израел е "лансирал" идеята за буферна зона, но не уточни пред кого. Той повтори становището на Вашингтон против всякакви планове, ограничаващи площта на палестинската територия.

Израелски източник от сферата на сигурността каза, че идеята за буферната зона "се проучва" и добави: "Все още не е ясно каква ще бъде дълбочината ѝ, дали ще навлезе на 1 - 2 километра или на неколкостотин метра (навътре в Газа)".

Всяко навлизане в Газа, която е с размери 40:5:12 км, би принудило 2,3-милионното ѝ население да живее на още по-малка площ.

Във Вашингтон израелски официален представител заяви, че в израелския отбранителен истаблишмент се говори за "някакъв вид буферна зона за сигурност по границата от страната на Газа, за да не може "Хамас" да съсредоточава военни способности по границата и да изненада отново Израел".

"Това е мярка за сигурност, а не политическа мярка", заяви източникът, който пожела да остане анонимен. "Целта ни не е да оставаме на територията на Газа."

Неназован представител на канцеларията на военновременното правителство на Нетаняху отказа коментар и добави: "Военновременният кабинет на Нетаняху определи задачите на войната: унищожаване на "Хамас" и връщане на всички заложници у дома. Ще продължим, докато мисията не бъде изпълнена".

Единият от египетските източници заяви, че Израел, в разговорите си с Египет и Катар, е променил фокуса си в сравнение с предишните етапи на кризата и го е изместил от ответните действия към показването на по-голяма готовност "да преосмисли исканията си на фона на продължаващото посредничество" в конфликта.

Регионалните източници сравниха намерението за буферната зона в Газа с план за "зона за сигурност", използван от Израел в миналото в Южен Ливан. След години на боеве и нападения от страна на ливанското шиитско движение "Хизбула", през 2000 г. Израел се оттегли от тази зона, която навлизаше на 15 километра навътре в територията на Ливан.

Те добавиха, че планът на Израел за следвоенна Газа включва и депортация на ръководителите на "Хамас". Подобно действие напомня на военната кампания на Израел в Ливан през 80-те години, когато прогонва оттам ръководството на Организацията за освобождение на Палестина (ООП), което извършва антиизраелски нападения от ливанска територия.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Израел, Газа, Хамас