Медия без
политическа реклама

Израел атакува "метрото на Хамас" в Газа

Над 1000 бомби бяха изсипани в най-голямата въздушна операция от началото на последния конфликт

14 Май 2021
ЕПА/БГНЕС
Прецизните въздушни удари поразяват и жилищни сгради, защото под тях минават тунелите на бойците на "Хамас".

Израелски самолети поразиха на разсъмване днес с над 1000 управляеми бомби цели в Ивицата Газа, за да разрушат "метрото на Хамас", както военните наричат подземните тунели на терористичната групровка, съобщи вестник "Джерузалем пост".  Официалният представител на израелските отбранителни сили Джонатан Конрикус каза на журналисти, че военновъздушни сили са имали подкрепата на сухопътни части, които обаче още не са навлезли на територията на Ивицата Газа. Това бе най-голямата операция от началото на настоящия етап на конфликта срещу военни цели на радикали в палестинския анклав. 

"През нощта 160 самолета едновременно атакуваха 150 цели за 40 минути. Това беше най-мащабната акция от началото на конфликта, включваща сухопътни части, които също работеха по определени цели. Нито един израелски войник не навлезе в Ивицата Газа снощи. Целта на атаката беше мрежа от тунели, използвани от радикалите за транспорт и подслон под град Газа", каза Конрикус.

Армейският представител отбеляза, че редица медии са съобщили в петък вечерта за началото на наземна фаза на операция в Газа, което не е вярно, но вината за това поеха военните, отбелязвайки, че съобщението на армейската пресслужба на английски е било „неточно“. На въпрос дали Израел възнамерява да започне сухопътна операция в анклава, Конрикус каза, че армията "има планове, има и заповеди за подготовка", но не може да дава информация за намеренията ѝ на журналисти.

Конрикус заяви още, че според оценките на израелските военни палестински радикали от Ивицата Газа са изстреляли над 1800 ракети по Израел от 10 май, 430 от които са паднали на територията на самия палестински анклав, без да прелитат през границата. В резултат на това са били убити седем цивилни в Израел и един войник на границата, добави той. През изминалата нощ три вълни ракети са били изстреляни от Газа на територията на еврейската държава, добави Конрикус.

От 10 май израелската армия и палестинските радикали в Газа продължават да разменят ракетни атаки, последвали размирици в джамията „Ал-Акса“ в Източен Ерусалим в началото на май, където стотици палестинци бяха засегнати.

Както Министерството на здравеопазването в Газа информира по-рано, 109 палестинци, включително 28 непълнолетни и 15 жени, са станали жертви на израелски атаки срещу сектора, които не спират от понеделник.

Ключови думи:

Израел, Газа, атаки