Медия без
политическа реклама

Израел атакува Газа по суша, въздух и вода

ЦАХАЛ все пак уточни, че действията не са начало на наземна мащабна операция в зоната

28 Окт. 2023Обновена
IDF
Войник на ЦАХАЛ работи върху картечница, монтирана върху танк, преди разширяването на офанзивата срещу "Хамас".

Израел атакува Газа по суша, въздух и вода. Разширената офанзива бе обявена в петък вечер от говорителя на ЦАХАЛ контраадмирал Даниел Хагари, без да бъде наречена директно "сухопътна операция". Армията на Израел отправи последен призив към хората в северната част на зоната да се изтеглят на юг. Движението "Хамас" отвърна, че е напълно готово да се противопостави на сухопътна атака на Израел. "Хамас" ще почувства нашия гняв тази вечер, отмъщението ще започне тази вечер, заяви в петък старшият политически съветник на Нетаняху Марк Регев в интервю за MSNBC.  Друг представител на ЦАХАЛ - Питер Лернер, обаче заяви, че разширяването на действията в Газа не представляват начало на сухопътна операция. Затова на този етап все още не е ясно дали "наземните маневри" сега ще прераснат в пълномащабна сухопътна операция или всичко ще се ограничи до поредния набег в анклава.

Веднага след изявлението на Хагари обаче, сухопътните сили и танковете на ЦАХАЛ навлязоха в източната част на Бейт Ханун и директно от север в посока град Газа, съобщават Sky News Arabia и израелски медии (виж графиката). Друго направление на атаката очевидно е лагерът Бурейдж, който се намира в източната част на Газа - военното крило на "Хамас" потвърди, че там се водят боеве със сухопътни части на Израел. 

"Хамас" потвърди, че Ивицата Газа е под атака от въздух, суша и море, Йордания също потвърди началото на атаката. 

Още в 22 часа в петък големи пехотни и механизирани части на ЦАХАЛ вече се сражаваха в Бурейдж, Бейт Ханун и Джабалия в Ивицата Газа, съобщаваше се за престрелки и масирани въздушни удари.

Освен сухопътна атаката, ЦАХАЛ започна и атака откъм Средиземно море. Армията публикува кадри от започналата морска атака срещу Газа.  На тях се вижда как израелските военни обстрелват крайбрежието и атакуват постройки в крайбрежната ивица. Ефективността на мащабния удар все още не е известна. Вижда се и работата на специалните сили, които стрелят по бойци на Хамас:

Освен в Газа, Израел е в тежки сблъсъци и на север - движението "Хизбула" съобщи за ожесточени сблъсъци между негови бойци и израелски военни. Службата за военна информация на движението публикува изявление в този смисъл в канала си в Telegram.

Мащабна ракетна атака предшестваше обявяването на сухопътната атака. "Военновъздушните сили атакуват подземни съоръжения и терористична инфраструктура. В продължение на настъпателните действия, които проведохме през последните няколко дни, тази нощ сухопътните сили разширяват сухопътната си дейност", разказа Хагари. 

Израелската армия даде да се разбере, че под болницата "Ал-Шифа" в ивицата Газа съществува цяла многоетажна мрежа от тунели. В същото време посланикът на Израел в ООН заяви, че армията ще унищожи "подземния град на терора" на Хамас. 

Палестинската телекомуникационна компания съобщи, че всички връзки и интернет в Газа са изключени, тъй като е поразена инфраструктурата на телекомуникационните компании.

Атаката срещу Газа се подготвя от 7 октомври, когато терористи от "Хамас" влязоха на израелска територия, убиха стотици израелски цивилни и военни и отвлякоха над 200 души в Газа. 

След това през последните няколко дни войници на ЦАХАЛ няколко пъти влизаха в Газа в рамките на разузнавателни мисии. При всеки подобен набег ЦАХАЛ навлизаше по-дълбоко във вражеската територия, но досега всеки път войниците и техниката се връщаха на първоначалните си позиции. 

 

The Israeli military spokesperson Daniel Hagari is speaking now, he says that Israeli ground operations in Gaza are expanding, as bombing of the enclave inte...

След битките през нощта, от "Хамас" отчетоха, че са отблъснали сухопътната атака като са използвали ракети "Корнет" и "Ясин" и като са устроили множество капани. И двете страни не отчетоха какви загуби на жива сила и техника са претърпели. 

"Израелските военни навлязоха в северната част на ивицата Газа, разшириха зоната на наземна активност, няма жертви сред войниците", заяви говорител на армията. Израелските военноморски и военновъздушни сили подкрепиха сухопътните сили и нанесоха удари по множество цели на Хамас в ивицата Газа от въздуха и морето, съобщиха още военните.

 

РЕАКЦИИ

Реджеп Тайип Ердоган призова всички турци да се съберат на митинг в подкрепа на Палестина. Този митинг ще се проведе в събота на летище "Ататюрк" в Истанбул. (виж снимката). Протестиращи разбиха кафене на "Старбъкс" в Диарбекир.

Официален представител на С.Арабия предупреди САЩ, че наземна атака на Израел в Газа може да има катастрофални последствия за Близкия Изток, съобщи The New York Times

The Washington Post съобщи, че не може да се свърже с екипа си в Газа. По всяка вероятност ЦАХАЛ е предупредил международните медии, в това число Reuters и AFP, че не може да гарантира сигурността на журналистите, работещи в Газа.

Генералната асамблея на ООН прие резолюция с призив за незабавно прекратяване на огъня в зоната на конфликта. 120 члена на ООН гласуваха "за", 14 бяха "против", а 45, вкл. България, гласуваха "въздържал се". 

Протести в подкрепа на Газа започнаха в Париж и Амстердам. В Тунис, както и в Йордания, на протестите излязоха хиляди и се стигна до сблъсъци с полицията. В Ню Йорк против влизането на ЦАХАЛ протестираха участниците в Еврейското антивоенно движение.

 

Иранският външен министър Хосеин Амир Абдолахиан заяви: "САЩ съветват другите да проявяват сдържаност, но напълно подкрепят Израел. Ако САЩ продължат да правят това, което са правили досега, тогава ще се отворят нови фронтове срещу САЩ. Откриването на нови фронтове ще бъде неизбежно и това ще накара Израел да съжалява за действията си. Всичко е възможно и всеки фронт може да бъде открит".

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун бе категоричен: "Третата световна война е на път да започне. Всички трябва да са готови!"

 

Ключови думи:

Израел, Газа, Хамас

Още по темата