facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Изгонените руски дипломати ще бъдат изтеглени от Прага утре

Отношенията между двете страни са обтегнати заради информациите, че руски агент е подготвял убийства в чешката столица
Обновена
4 198
 ЕПА/БГНЕС
Андрей Бабиш

Двамата изгонени от Чехия руски дипломати ще напуснат Прага утре и ще се приберат в Москва. Това съобщи пред агенция ТАСС директорът на "Россътрудничество" (федералната агенция за руските граждани, живеещи зад граница) Михаил Брюханов.

"Те ще напуснат Прага на 7 юни и ще се отправят към Москва. Намерен е начин да бъдат изтеглени от Чехия в Русия", заяви той.

Вчера Брюханов каза, че заради ограниченията, свързани с пандемията на коронавирус, не е ясно как изгонените Кончаков и Рибаков ще могат да напуснат територията на Чехия. 

Вчера двамата служители на руското посолство бяха обявени от чешкото правителство за персона нон грата. Новината съобщи лично премиерът Андрей Бабиш.

Преди близо месец руската дипломатическа мисия поиска полицейска защита за свой служител, чието име беше обявено в чешките медии във връзка с информации за готвени убийства в Прага. Според медийни публикации, позоваващи се на източници в чешките специални служби, руснак с дипломатически паспорт наскоро е пристигнал в чешката столица с отровата рицин, която щяла да бъде използвана срещу общински служители.

Отношенията между Прага и Москва са обтегнати и заради демонтирането на паметник в чешката столица, посветен на висшия съветски военен Иван Конев – стъпка, която руски дипломати нарекоха „неприятелски акт на вандализъм“.

Ключови думи:

Русия, Чехия, скандал, отрова
47

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

МВнР на Русия: US разузнаването е замесено в трафик на наркотици

04.07.2020

1410 11
Подкрепата на референдума в Русия скочи на 78%

02.07.2020

Обновена

4210 91
Танкерът, заради който България се нареди сред пиратите на XXI век

01.07.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

7163 16

Коментари

Страници

sega_veteran

Как пък веднъж не изгониха един американец от ... бивши соц.страни.

Epikur

 

  Изгониха.  Вярно от страна с малко компрометиран соц. но все пак в името си е имала някога "соц". Става въпрос за братската ни малка съседка Македония, която изгони американеца Монтгомери(по-късно посланик у нас). Изгони го защото се опита да им се меси в конституцията във връзка с албанците там. Дошъл у нас, същият приложи идиотската си намеса в нашите вътрешни работи, но тук мазно му ибрикчийстваха и слугуваха в захлас.

словата МИ

Тц, тц, тц..

Това за Конев ги разбирам чехите.

Но с рицина направо задминаха и учителите си от Солсбъри.

Weiß

Това за Конев ги разбирам чехите

Разбираемо е.

Ако не е бил Конев и досега да ги управлява някой райхспротектор.

И паметника на Хайдрих да е отрупан с цветя.

Паткан

Вероятно са виновни на сериозния спад на чешката крона.

 

Много ми е смешно когато видя политици да се правят на бизнесмени, или обратното, но пък е тжно като вижиш крадци да правят закони.

марк

 

 

 

                             руснак с дипломатически паспорт наскоро е пристигнал в чешката столица с отровата рицин, която щяла да бъде използвана срещу общински служители.

 

                              Тези съвсем превъртяха , поне 10 л. рицин трябва да е носил .

bay Dragan

Марко, рицин, не рациново масло.

Efraim Efraimov

Тези съвсем превъртяха , поне 10 л. рицин трябва да е носил ."

Уффф... реви Марко, реви братко, двама да ревем... 20 милиграма са достатъчни...

Калпазанче

"Дело в том, что лояльно относящийся к РФ президент Земан не раз говорил, что он поедет на парад Победы в Москву. Сначала он это планировал на 9 мая, а потом сказал, что, когда будет назначена новая дата, он поедет. Вот назначили новую дату недавно, и чехи сделали такой недружественный шаг - выдворили двух наших сотрудников посольства, рассчитывая на то, что Земан в такой ситуации отменит свой визит в Россию", - отметил Джабаров.

Ференги

Само дето руснакът с рицин в багажа беше заловен на летището много преди Путин да обяви новата дата за парад.

geo_19

Я, пак? Бил заловен? И  колко грама (милиграма) рицин е заловен и конфискуван? Да не би да става дума за рициново масло?

 

https://sopharmacy.bg/ricinovo-maslo-40g-veta-pharma.html

Ференги

Тези съвсем превъртяха , поне 10 л. рицин трябва да е носил .

За Георги Марков е била достатъчна една сачма намазана с рицин.

 

Чехите основателно бяха притеснени за безопасността на служителите подписали преместването на Конев. В руските пропагандни медии се вдигна обичайният вой за "повторение" и други форми на отмъстителни удари. А ефектът от отравянето с рицин се покрива със симптомите на COVID-19. Добър избор, личи си почерка на ГРУ и КГБ.

Ако не е бил Конев и досега да ги управлява някой райхспротектор.

Всъщност точно Конев командва нахлуването на руски войски в Прага през 1968. Това значи, че него дължат 40 години "социализъм", да не забравяме и за жертвите и репресиите.

 

А в отговор на руската пропагандна врява, чехите с типичния си хумор поставиха на постамента... тоалетна чиния.

bay Dragan

В Унгария Ференги.В 1956.

Ференги

Дамм. Прав си, извинявам се.

geo_19

В началото на април изданието Respect написа, че в Чехия е влязъл руснак с дипломатически паспорт, а според версия на спецслужбите е възможно да е пристигнал за отравянето на трима полицити, сред тях кмета на Прага. И тримата бяха поставени под полицейска охрана, след като се разгоря скандалът.

 

Според Бабиш цялата история произтича от проблеми в самото посолство и един от дипломатите е изпращал "измислена информация" на контраразузнаването в страната за планирата атака срещу чешки политици.

sikoma

Качествената журналистика да вземе да си върши по-добре работата. Иначе дарения през Пейпал йок.

Не били компютри, а компоти. Рицин няма. И планове за отравяне също.

https://news.expats.cz/weekly-czech-news/czech-republic-expels-russian-diplomats-over-alleged-poisoning-scandal/

 

Зазимен

1. Руснаците минават през границите , като носят отровите си в раници.

2. Количеството отрова, пренесана през съответната граница,, винаги се оказва недостатъчно.  Поради тази причина Сергей Скрипал и щерка му  се разхождат румени-засмени из дъжовния Солсбъри. След като бяха атакувани с най-силната отрова, синтезарана от злодейска човешка ръка.  А Вальо Тахчиев и особено Емелян Гебрев след отравянето изглежда по-добре, отколкото преди  пет години. 

3. Историята мълчи какво е здравословното състояние на отровените чешки политици.

 

geo_19

На 10 май предаването "168 часа" на чешката обществена телевизия цитира неназовани източници от службите за сигурност, според които Андрей Кончаков е кацнал на летището в Прага преди два месеца с отровата в багажа си и след това е бил откаран към комплекса на руското посолство, отдавна приеман за контролен център на шпионските операции на Русия в региона.

34-годишният Кончаков отхвърли обвиненията пред чешкия новинарски сайт "Сезнам". Според него в куфара си е носел дезинфектант и бонбони.

 

https://www.svobodnaevropa.bg/a/30607123.html

 

Тия ни вземат за канарчета.

Вова

Съветският съюз безславно се разпадна и потъна в небитието.

Паметниците,свързани с тази изчезнала страна, съществуват,благодарение на добрата воля на държавите в които се намират.

Това е...!

Претенциите на Русия за единствен наследник на Съветския съюз  нямат под себе си нито исторически,нито идеологически основания.

След присъединяването на Крим и по причина на своята реваншистка политика с исторически претенции към всички свои съседи, Русия все повече се превръща в тъмна дупка и нежелан партньор.  

Нормално е чехите,  след  случилото се през1968 , да искат колкото се може по малко напомняния за агресора.

 

 

Зазимен

Чехия е в пълното си право да разглежда личността и делото на маршал Конев по начин, различен от начина,  по който гледат на него в Русия.

В края на краищата махнаха паметника му.

Направиха го по странен начин - с решение на 4-5 чиновника от един пражки районен съвет. И то по време на карантината за корона -вируса, тогава, когато парижаните, които бяха против махането му не можеха да попречат. Както правеха няколко пъти преди това.

 Което може да се обясни по два начина:

Или мнозинството от чехите са против махането на  паметника  и чиновниците го направиха въпреки тяхното мнение.

Или мнозинството и официалните власти нямат нищо против да се махне паметника , но го направиха по-най страхливия и комплексарски начин - като прехвърлиха отговорността върху няколко анонимни чиновника.

Ференги

Зазимен

1. Руснаците минават през границите , като носят отровите си в раници.

Отровата пренася човек с дипломатически паспорт, за да я употреби друг с фалшива самоличност, сле д което да изчезне документално. Няма смисъл за всяко убийство да се гори дипломат.

2. Количеството отрова, пренесана през съответната граница,, винаги се оказва недостатъчно. 

Всъщност се оказа напълно достатъчно за колатералните жертви, а върху основната цел не подейства на 100%, поради неефективно приложение.

3. Историята мълчи какво е здравословното състояние на отровените чешки политици.

Те не са отровени, по простата причина, че операцията е провалена още на етап доставка. 

 

А ти можеш ли да обясниш какво е здравословното състояние на Чепига и Мишкин, къде изчезнаха онези двама бизнесмени любители на шпилове и защо в Солсбъри са се правили, че не виждат къде е катедралата, ами са вървели все в обратна посока ДВА дни подред?

Ференги

geo_19

Да не би да става дума за рициново масло?

Не, не става дума за рициново масло, нито за Рецина.

А за отровата Рицин.

geo_19

Не, не става дума за рициново масло, нито за Рецина.

А за отровата Рицин.

-----

Колега, пак те връщам към моя пост №16:

 

На 10 май предаването "168 часа" на чешката обществена телевизия цитира неназовани източници от службите за сигурност, според които Андрей Кончаков е кацнал на летището в Прага преди два месеца с отровата в багажа си и след това е бил откаран към комплекса на руското посолство

------

Как може да се твърди че става дума за Рицин или каквото и да е друго - например Дезодорант, след като човека е пристигнал преди 2 месеца? И тогава не е бил проверен (заради дипломатическия си имунитет). Ама ние доматите не ги ядем с колците, колега. 

 

Сгугню
снимка на Сгугню

Отношенията между Прага и Москва са обтегнати и заради демонтирането на паметник в чешката столица, посветен на висшия съветски военен Иван Конев – стъпка, която руски дипломати нарекоха „неприятелски акт на вандализъм“.

 

Браво на чехите!

А у нас кога ще премахнем паметника на купата на съветската армия?

 

Ако за Чехия поне може донякъде да се каже, че е била освобождавана от РККА (въпреки че в нито един момент почти до края не се е бунтувала срещу немците), то за България и такова не може да се рече.

Предводител на ...

Ако за Чехия поне може донякъде да се каже, че е била освобождавана от РККА (въпреки че в нито един момент почти до края не се е бунтувала срещу немците), то за България и такова не може да се рече.

За Австрия може ли?

SgtTroy
снимка на SgtTroy

Австрийска държава през Втората световна?!

Звън®
снимка на Звън®

Паметникът на маршал Конев в Прага е демонтиран. Близо 40 години маршалът живя на площад "Интербригади". Днес той има нов дом. Настанил се е тухлуния склад в Мещици, 15 километра  северо-източно от центъра на Прага. Там той е наел едностаен дом. Квартирата му е без прозорци, защитена от ултравиолетови излъчвания. Автоматична система поддържа постоянна температура и влажност. Охраната е денонощна, а всички разходи се поемат от общината. Конев е пожелал паметникът му да стане мобилен. Проектът се подготвя. Статуята ще бъде монтиране върху шаси от трактор Зета. Задвижването ще е електрическо, а зареждането на батериите ще бъде осигурявано от електрически панели. Управлението на движението ще е автономно чрез компютърна система с GPS навигация. Това ще даде възможност на маршала да се придвижва из цяла Европа. Всички транспортни и пътни разходи ще са по европрограмата "Паметници във воаяж". Очаква се първото пътуване на Конев да е към родното му селце Лодейно.

 

Освен революционната мобилност на паметника, е помислено и за прагматичните му качества. Например, с лекота към него ще може да се прикачат плуг, брана, снегоринна лопата и т.н. Така паметникът ще може да се прехранва, наемайки се да поддържа градски паркове или да е в помощ на земеделците. Предвижда се в него да бъде монтирана вендинг машина за пражка бира и наденички.

The Rowdy American
снимка на The Rowdy American

Как пък веднъж не изгониха един американец от ... бивши соц.страни.

 Все си забравяме рицина. Затова не ни гонят.

Сгугню
снимка на Сгугню

За Австрия може ли?

А ти как мислиш?

Предводител на ...

Не знам, ти шми кайш.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×