Quantcast

Медия без
политическа реклама

Индийското правителство е подслушвало Далай Лама

22 Юли 2021Обновена
БГНЕС
Далай Лама

Телефонните номера на близки до Далай Лама се появиха в данните за проекта ''Пегас'', съобщава в. "Гардиън". Индийското правителство е заподозряно, че е работило с NSO и се смята, че топ консултанти около духовния лидер са избрани от правителствените клиенти на компанията. Далай Лама, който през последната година и половина е в изолация в своето имение в Дарамсала, не е носел личен телефон със себе си.

Според изданието причина за подслушването може да е фактът, че Индия се стреми да държи под око контактите между китайски служители и тибетски лидери. Също така Далай Лама и общността около него са източник на чувствителна информация за Тибет, тъй като се срещат с високопоставени лица от цял свят.

След оповестяването на новината индийският министър на информационните технологии Ашвини Вайшнау заяви, че твърденията на проекта за индийско наблюдение са "опит за злословие срещу индийската демокрация и нейните утвърдени институции".

Сред новите имена, подлушвани с помощта на софтуера ''Пегас'', са принцеса Хая бинт ал-Хусейн, бивша съпруга на емира на Дубай, шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, и осем от нейните близки сътрудници, както и член на Камарата на лордовете във Великобритания и още 400 английски номера, за които засега няма подробности.

Френският президент Еманюел Макрон е наредил започването на множество разследвания, след като телефонният му номер, както и номерата на бившия премиер на страната Едуард Филип и по-голямата част от 20-членния му кабинет, се появиха в изтеклата база данни за софтуера ''Пегас''.

Френското правителство вероятно е било подслушвано от страна на Мароко със софтуера през 2019 г., предава френският ежедневник ''Монд''.

Френският министър-председател Жан Кастекс заяви, че е твърде рано да се коментират или да се обявят нови мерки за сигурност, или други действия, без да е ясно ''какво точно се е случило''.

Екип на израелското правителство също ще започне разследване на промени в политиките си за кибер износа след разкритията за софтуера ''Пегас'' на NSO, предава в. ''Гардиън'', позовавайки се на израелски медии. Те съобщават, че правителството на страната създава работна група за управление на последиците от разкритията относно софтуера, продаван от компанията на авторитарни правителства.

Екипът, включващ представители на министерствата на отбраната, правосъдието, външното министерство, военното разузнаване и Мосад, е готов да проведе разследване дали са необходими ''промени в политиката'' по отношение на кибер износа. Това става след дипломатически натиск върху Израел заради опасения, че правителството е позволило злоупотреби от страна на репресивни държави, като е предоставило лиценз за износ на шпионския софтуер ''Пегас''. Има и много въпроси относно това дали израелските разузнавателни агенции са имали достъп до информация, събрана от клиентите на NSO, което както Израел, така и компанията за наблюдение категорично отричат.

Министърът на отбраната Бени Ганц заяви във вторник, че Израел в момента проучва разкритията относно ''Пегас''. ''Одобряваме износа на кибер продукти само за правителства и само за законна употреба'', каза той в реч на киберконференция в университета в Тел Авив. ''Държавите, които купуват тези системи, трябва да отговарят на условията за ползване'', категоричен е той.

Страховете са съсредоточени и около това как разкритията ще повлияят и на други израелски компании, както и на бъдещето на израелската индустрия за кибер оръжия.

Разследване, направено от в. ''Гардиън'' и редица световни медии установи, че NSO има тесни връзки с израелската държава и през 2017 г. получава разрешение да продаде хакерски инструменти на Саудитска Арабия при сделка на стойност поне 55 милиона долара.

Десетте държави, за които се предполага, че използват технологията имат търговски отношения с Израел или дипломатически връзки, които са се подобрили през последните години. NSO отказва да потвърди или отрече на кои правителства продава технологията си, но заявява, че тя се използва само за внимателно проверени военни, разузнавателни и правоприлагащи агенции.

---

Сред хората, чиито номера се появяват в списъка с лица, избрани от правителствата на клиентите на NSO Group, едно име се откроява с особена ирония, пише в. ''Гаридън''. Това е Павел Дуров, технологичният милиардер, роден в Русия, който изгради репутацията си, създавайки приложение за съобщения, за което се твърдеше, че няма как да бъде хакнато. Представлявал е интерес за Обединените арабски емирства.

36-годишният Дуров е основател на приложението Telegram, което има повече от половин милиард потребители. Telegram предлага шифровани съобщения, а потребителите могат да създадат ''канали'' за бързо разпространение на информация сред последователите. Приложението е популярно сред онези, които искат да избегнат дългата ръка на правителствата, независимо дали са престъпници, терористи или протестиращи, които се борят с авторитарни режими.

Без съдебна експертиза на телефона на Дуров не е възможно да се каже дали е имало опит за инсталиране на зловредния софтуер на устройството. Източник на NSO посочи, че Дуров не е бил цел на ОАЕ. Компанията настоява, че фактът, че даден номер се е появил в списъка, по никакъв начин не е показател за това дали този номер е избран за наблюдение с помощта на софтуера ''Пегас''.

Ключови думи:

Израел, Пегас, NSO, софтуер

Още по темата