facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Хърватия отвори границите си за 10 държави, но България не е сред тях

3 112

Хърватия отмени ограниченията за влизане в страната на граждани на десет държави от ЕС, но България не е сред тях. Това става ясно от съобщение на правителството, цитирано от Агенция Фокус.

"Гражданите на Австрия, Унгария, Германия, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Словения, Чехия и Естония имат право да влизат в страната", заяви премиерът Андрей Пленкович. "Според нашия анализ и епидемиологични сравнения на настоящите ситуации, това са страни, в които има напредък в борбата срещу разпространението на коронавирус, подобен на хърватския или тенденциите са такива, че можем да вземем такова решение и да го позволим с подходящи епидемиологични препоръки и с помощта на специално приложение за информиране на туристите за правилата за влизане, което вече е създадено, пристигането на граждани от тези страни през туристическия сезон ", обясни Пленкович.

Според хърватския премиер, тъй като ситуацията се подобрява, целевата група държави, от които ще бъде възможно да се стигне до Хърватия, ще се разшири. От 11 май страната прилага пореден етап на облекчаване на ограниченията - отворени бяха кафенета, ресторанти и търговски центрове, отчасти училища и детски градини, възобновена бе работата на междуградския автобусен и въздушен транспорт.

В Румъния от 1 юни също влизат в сила нови облекчения на блокадата заради пандемията. Кафета и ресторанти на открито ще имат право да заработят при стриктно спазване на дистанция и при максимум от четирима души на една маса. Ще бъде разрешено международното сухоземно и жп пътуване, което бе преустановено в продължение на два месеца. При напускане на населено място в северната ни съседка вече няма да се изисква декларация. Ще е разрешено и организирането на събития на открито с до 500 души, ще отворят и плажовете. Без публика ще могат да бъдат провеждани и спортни събития на открито, при които не се осъществява физически контакт.

В Румъния са регистрирани близо 19 хиляди заразени от Covid-19 и над 1200 смъртни случая. Държавният глава Клаус Йоханис предупреди, че не може да се говори за съществено отслабване на епидемията, тъй като само за 24 часа бяха отчетени нови близо 200 инфектирани.

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Неосигурен пациент почина със симптоми на КОВИД-19 без PCR-тест

07.07.2020

3201 29
Президентът на Бразилия се е заразил с коронавирус

07.07.2020

Обновена

1340 6
Абитуриенти и служители на дискотека в Пловдив са с коронавирус

07.07.2020

1644 7

Коментари

н16
снимка на н16

Гражданите на Австрия, Унгария, Германия, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Словения, Чехия и Естония имат право да влизат в страната, заяви премиерът Андрей Пленкович

A гражданите на САЩ, Велика Британия, Норвегия, Швеция, Китай, Япония, Русия, Бразилия..?) 

Stern

Според нашия анализ и епидемиологични сравнения на настоящите ситуации, това са страни, в които има напредък в борбата срещу разпространението на коронавирус,

Явно не е запознат с хвалбите Му, че се е справил най-добре, в сравнение с другите страни и е най-малко засегната.

Oxoboxo

Тия са им най добрите туристи.

редник

Странен съюз е €съюза - уж съюз, но един грип и се видя, че има още дълъг път до истински съюз...

Agent_Provocateur

Съюз между орел, рак и щука??? хахаха

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Странна работа! Нас в цял свят ни сочат за пример в борбата с коронката, а хърватите не ни пускат. Лошо, Седларов!

PlaNed
снимка на PlaNed

Така се случва, когато не следят редовно фацебука Му!

segal

За какво са им на хърватите в чисто новата, хубава, чиста и подредена държава цигани? Те едва се отърваха от югославските цигани*, сега зорлем да хранят българските. 

*войните в бивша Югославия и отказа на Иван Костов към САЩ да приеме 5-6 милиона бежанци, който му изяде главата, но иначе българските цигани щяха да го изядат целия, с все родата му. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×