Медия без
политическа реклама

Химера е комшийски Шенген между България, Румъния и Гърция

Премиерът Николай Денков не разговаря в Брюксел с колегите си за идеята, издигната от депутати на трите страни

01 Февр. 2024
Премиерът Николай Денков използва пауза в Европейския съвет да поговори с канцлера на Австрия Карл Нехамер, койтоо е последна пречка пред приемането на България и Румъния в Шенгенската зона като равноправни членове.
Стопкадър от екрана
Премиерът Николай Денков използва пауза в Европейския съвет да поговори с канцлера на Австрия Карл Нехамер, койтоо е последна пречка пред приемането на България и Румъния в Шенгенската зона като равноправни членове.

Правителствата на България, Румъния и Гърция нямат намерение да обсъждат официално идеята за сепаративно въвеждане зона без граничен контрол помежду си, защото това би било незаконно, каза днес българският премиер Николай Денков, цитиран от EURACTIV.bg.

„Едно такова премахване на границите би противоречило на европейското законодателство. Чувам, че има такива предложения, но те не се обсъждат от политическите ръководства на трите страни“, каза Денков, който е в Брюксел за срещата на върха на ЕС.

В началото на седмицата евродепутати от групата „Обнови Европа“ предложиха създаване на бърз сухопътен мини Шенген между Гърция, Румъния и България, който да функционира още през лятото на 2024 г. и да облекчи тежкия трафик между трите балкански страни.

Инициативата бе задействана от българския депутат Даниел Лорер (ПП) и румънските евродепутати Дачан Чолош и Влад Георге, както и от гръцкия евродепутат Георгиос Кирцос. Всичките са представители на либерални партии. Инициативата бе съобщена и от „Продължаваме промяната“, която е близка до „Обнови Европа“, макар и да не е приета официално, защото още няма евродепутати.

Румънският евродепутат Влад Георге коментира в интервю за Euractiv България, че България и Румъния вече са част от Шенген, което прави идеята за мини Шенген на Балканите съвсем реалистична.

Той съобщи, че евродепутатите са получи неформални „много позитивни“ сигнали от гръцкото правителство, че ще подкрепи инициативата.

От 31 март 2024 г. България и Румъния стават частично членове на шенгенското пространство, но засега само за пътувания по море и летищата. Гърция е отдавна част от зоната за свободно пътуване, но няма сухопътна граница с шенгенска държава.

Николай Денков обясни, че България ще търси пълноправно приемане в Шенген по официалния ред. Той изрично спомена, че българското правителството е било подкрепяно от Германия и допълни, че София отново търси подкрепа на Берлин за постигане на пълноправно членство в Шенген и Еврозоната до края на тази година.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Николай Денков, Шенген

Още по темата