Медия без
политическа реклама

"Хамас" се съгласи с мирния план за Газа, Израел е "против"

07 Февр. 2024Обновена
ЕПА/БГНЕС

"Хамас" се съгласи с проекта за споразумение, което предложи Катар, съобщи Доха. От "Хамас" са нанесли незначителни уточнения към текста. Гаранти на евентуалното споразумение трябва да бъдат: Египет, Катар, Турция, Русия и ООН.

Засега обаче Израел отклонява проекта. Според премиерът Нетаняху, ако се приемат този проект, това ще бъде "покана за нов 7 октомври".

Първият етап на споразумението ще действа 45 дни. През това време ще бъдат освободени всички израелски затворници, жени, деца (под 19 години, а не наборни войници), възрастни и болни хора в замяна на определен, известен брой палестински затворници.
Ще бъде засилена хуманитарната помощ.
Ще започнат възстановителни работи по болници, домове и съоръжения във всички райони на Ивицата Газа, ще бъде позволено на ООН и нейните агенции да предоставят хуманитарни услуги и подслон на населението.
Ще има временно, но пълно прекратяване на военните действия, включително и на въздушното разузнаване.
Израелските сили ще се преместят от населените места по протежение на разделителната линия, за да се даде възможност на страните да завършат размяната на задържани лица.

Втората фаза ще продължи също 45 дни. Тя има за цел освобождаването на всички задържани мъже (цивилни и срочнослужещи) в замяна на определен брой палестински затворници.

Третата фаза е от нови 45 дни. Тогава ще се разменят телата и останките на загиналите.

"Хамас" държи в споразумението да бъдат включени текстове за подобряване на условията на затворниците в израелските затвори и отмяна на мерките и наказанията, които са били предприети след 7.10.2023 г., както и специален текст за сигурност около джамията Ал-Акса.
В исканията на "Хамас" засега има уточнения, според които ежедневно в Газа ще влизат поне 500 камиона хуманитарна помощ, гориво и други подобни, както и завръщане на вътрешно разселените лица по местата им на пребиваване във всички райони на ивицата Газа.

"Хамас" настоява за отваряне на всички контролно-пропускателни пунктове с Ивицата Газа и премахване на всички ограничения за движението на пътници, болни и ранени през контролно-пропускателния пункт Рафа, както и осигуряване на възможност на всички ранени мъже, жени и деца да пътуват в чужбина за медицинско лечение без ограничения.

За да се разчистят развалените от войната е необходимо осигуряване и инсталиране на достатъчно тежко оборудване, необходимо за отстраняване на отломките.

Настоява се в споразумението да бъде записано, че ще бъдат поставени поне 60 000 временни къщи (фургони/контейнери), както и 200 000 палатки за подслон. Израел трябва да възстанови подаването на електричество и вода.

Настоява и се за старт на реконструкцията и ремонта на инфраструктурата във всички области на сектора, както и рехабилитация на електрическите, комуникационните и водоснабдителните мрежи.

Цялото възстановяване на разрушенията трябва да приключи за 3 години, пише в проектоспоразумението на този етап. 

 

Ключови думи:

Газа, Израел, Хамас