Медия без
политическа реклама

"Хамас" отново отказа да освободи заложниците

Първо Израел трябва да се оттегли от Газа, настоява терористичната организация

26 Апр. 2024
Израелски бойни машини се събират край южната израелска граница с Газа.
ЕПА/БГНЕС
Израелски бойни машини се събират край южната израелска граница с Газа.

Палестинската групировка "Хамас" разкритикува вчерашния призив на 18 държави, сред които САЩ, Великобритания, Германия, Испания, Полша и България, да освободи всички заложници, държани от групировката в Газа вече повече от 200 дни като начин да се сложи край на кризата в палестинския анклав, съобщи БНР.

В изявление на групировката се посочва, че предложението не отговаря на палестинските искания. "Хамас" е отворен за идеи за прекратяване на огъня и се придържа към основните си искания, се добавя в изявлението. Движението настоява първо Израел да приключи операцията си в Газа, преди да се сключи споразумение за освобождаване на израелските заложници.

По-рано израелски медии съобщиха, че Тел Авив обмисля възможността за ограничено споразумение с ислямистката групировка "Хамас" за освобождаването на най-малко 20 заложници. Военновременният кабинет на Бенямин Нетаняху е обсъдил вариант, при който "Хамас" да освободи жени, по-възрастни и болни заложници, а в замяна Израел да позволи на разселени жители на ивицата Газа да се върнат в северната част на анклава. Твърди се, че скоро предложението ще бъде изпратено до "Хамас" чрез посредници. В Израел вече пристигна египетска делегация, за да бъдат обсъдени възможностите за подновяване на преговорите с палестинската групировка.

Междувременно ЕС обяви, че ще отпусне допълнителни 68 милиона евро помощ на палестинците в Газа. Тази подкрепа увеличава общата хуманитарна помощ на ЕС за палестинците в Газа и в целия регион през 2024 година до 193 милиона евро, се посочва в изявление на съюза. Американската армия започна да помага за изграждането на временно пристанище край бреговете на ивицата Газа, през което да се доставят повече хуманитарни помощи.

ОТКАЗ

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви днес, че никакви решения на Международния наказателен съд няма да повлияят на действията на Израел, но биха "създали опасен прецедент", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Под мое управление Израел никога няма да приеме какъвто и да било опит от страна на Международния наказателен съд в Хага да подкопае основното му право на самозащита" заяви Нетаняху в публикация в приложението "Телеграм".

"Въпреки че решенията на съда в Хага няма да повлияят на действията на Израел, те биха създали опасен прецедент, който представлява заплаха за войниците и публичните фигури", добави той.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Хамас, Газа