Медия без
политическа реклама

Хакери удариха справочника на руските тв с антивоенно съобщение

И сайтът Lenta.ru осъмна със заглавия за "най-кръвопролитната война на Путин"

09 Май 2022Обновена

Хакери са ударили EPG справочниците на водещите доставчици на кабелни телевизионни услуги в Русия. Електронният програмен справочник (EPG) дава информация за телевизионното предаване, което върви, както и за програмата за деня или дни и седмици напред.

EPG e бил ударен през нощта и сутринта срещу 9 май с надписа „По вашите ръце е кръвта на хиляди украинци и техните стотици избити деца. ТВ и властите лъжат. Не на войната!"

Сайтът Lenta.ru също осъмна с антивоенни заглавия. "Путин започна една от най-кръвопролитните войни на 21 век", "Владимир Путин се превърна в жалък диктатор и параноик", "Руският елит е болен от шуробаджанащина", "Провалите в икономиката се прикриват най-лесно с война. Путин трябва да се маха. Започна безсмислена война и трябва да се маха". Дали сайтът е жертва също на хакерска атака или заглавията са въведени от служители на сайта, не е ясно. 

Впоследствие двама сътрудници на сайта Егор Поляков и Александра Мирошни съобщиха, че публикацията на статиите с критика за войната в Украйна не е хакерски взлом, а тяхно решение. "Главният мотив е съвестта. Избрахме между 40-45 ключови новини и факти, които руските медии премълчават от началото на войната и ги описахме максимално подробно", казва журналистът Егор Поляков, съобщи "Настоящее время".

 

Ключови думи:

хакери, ТВ програма, Русия

Още по темата