Медия без
политическа реклама

Поне 57 000 души са гласували в Турция

Вотът в югоизточната ни съседка премина при намеса на секционните комисии и надзор от страна на местните власти и политици

14 Ноем. 2021Обновена
Избиратели бягат към "хартиените" секции, защото срещат трудности с машинното гласуване.
Снимка: БГНЕС
Избиратели бягат към "хартиените" секции, защото срещат трудности с машинното гласуване.

57 000 е броят на гласувалите в Турция според данните към 16 часа, твърди БНР. От тях 16 500 са гласували в Истанбул, а 17 600 - в Бурса. По данни на дружествата в Бурса общият брой на гласувалите там е 24 000 души. Повечето секции в Истанбул са приключили изборния ден с един час по-късно.

Намеса на секционните комисии при вота с машини, дълги опашки и посещения на представители на местните власти и политически партии – така протече вотът в Турция, разказва кореспондентът на БНР по-рано. Още към 15 часа избирателната активност в Турция беше два пъти по-висока, отколкото на изборите през юли.

В двете секции в квартал "Авджълар" в Истанбул на миналия вот гласуваха 1200 души, сега се очаква техният брой да достигне 3000. Някои хора чакат над 3 часа, за да стигнат до урната. „Засега около 2 часа, но сме готови да чакаме още 2 часа, днешния ден сме го отделили за гласуване“, каза гласоподавателка пред БНР.

Извършват се откровени нарушения. Членове на секционни комисии масово не спазват указанията да стоят на 2 метра от машината. На моменти те дори работят с машината вместо избирателите.

Появяват се представители на местните власти и на политическия живот. По обяд в „Авджълар“ пристигат кметът на квартала Туран Ханчерли, представител на областната управа от управляващата Партия на справедливостта и развитието, както и представители на опозиционната Републиканска народна партия и Партията на бъдещето на бившия премиер Ахмед Давутоглу.

Избиратели трудно се справят с машините

Вотът с машини предизвика забавяне и напрежение сред местните гласоподаватели, съобщи БНР по-рано днес. Опашката пред секцията в "Авджълар" е започнала да се извива още преди началото на изборния ден. Но с отварянето на секциите е започнало и напрежението сред хората. Първият гласувал е искал да даде своя вот и за президент, и за парламент. "Натиснах двата бутона, не знам защо така стана. Малко по-трудно е от предишния път", обяснява той.

После започна объркването и с разписките, защото за всеки от двата вота има отделна урна: "Това е за народни представители. Това е за президент". Не е ясно защо е така, след като урната трябва да бъде една.

Възрастните хора се взират в машината и някои не успяват в продължение на половин час да дадат своя глас, разказва кореспондентът. За да не се блокира опашката, местните са искали от членовете на секционната комисия да им помагат. Те обаче отказват с аргумента, че нямат право.

Много от избирателите са се отказали от своята секция и са се отправили към други секции в Истанбул, където се гласува с хартиени бюлетини. "Не можем да управляваме машината", споделят те. Избирателите са били извозвани с микробуси до останалите места за гласуване, съобщава кореспондентът на националното радио.

Огромни опашки от желаещи да гласуват се извиха в турския град Измир, съобщи Нова ТВ. От секционната комисия там отчитат рекордно висока избирателна активност в първите часове на изборния ден.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата