Медия без
политическа реклама

ГЕРБ безцеремонно излъга за позицията на американските сенатори

Отношенията между САЩ и България никога досега не са били по-активни и по-задълбочени, обадиха се и от външното ни министерство

05 Март 2021Обновена
 Георг Георгиев
BGNES
Георг Георгиев

Зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев излъга на пресконференция пред журналисти в партийната централа на ГЕРБ, че позицията, изразена от двама американски сенатори за положението с корупцията в България, не е официална, а представлява изразено лично мнение.

"Това е една разпечатка, която направихме от официалната страница на Сената. Тук позиция на сенатори, официална, изразена чрез институцията, не открихме. Това е самото изявление, направено от личен профил. То не ангажира Сената, не ангажира институцията, не ангажира по никакъв начин официално изразено мнение или становище от американската държава, или неин орган", каза Георг Георгиев, показвайки разпечатки.

Също така той внуши, че зад позицията на сенаторите стои бившият зам.-шеф на ГЕРБ Цветан Цветанов, който наскоро замина за Щатите: "Дали пък не лъха на лобизъм, който идва по линия на различни републиканци за България, хора, наскоро върнали се от трансатлантическо пътешествие."

Проверка показва обаче, че твърденията на Георгиев са лъжа, тъй като на сайта на Комисията по външна политика към Сената на САЩ е публикувана обща позиция, подписана от председателя на комисията Боб Менендес, демократ от Ню Джърси, и най-старшия републиканец в комисията - Джим Риш от Айдахо. Освен това обръщението може да бъде открито и на сайта на Посолството на САЩ в България.

В същото време Георг Георгиев обвини президента, че борави с лъжи в случая с острата критика от Щатите. "Президентът Радев лъже изключително брутално и безцеремонно", изригна зам.-министърът. Той обвини Радев, че се е включил в предизборната надпревара за парламента. "Тук интересният въпрос е на чия страна той вдигна юмрука, удари рамо и се впусна в борбата - дали на БСП, дали на Отрови се, извинявайте, Изправи се.БГ, дали на хора, на които симпатизира, намиращи се зад граница, в топлите страни", опита се да прозвучи язвително Георгиев.

Думите му бяха подкрепени и от бившия външнен министър и кандидат-депутат Даниел Митов: "Аз смея да твърдя, че човек като президента Радев, който нито един път не е бил канен на официално посещение в Съединените щати и който очевидно не познава институционалните взаимоотношения в Съединените щати, едва ли е в правото си да прави коментарите, които направи днес".

Американски сенатори призоваха България да уважава демократичните ценности и върховенството на закона.   Сенаторите предупреждават, че настоящото състояние на вътрешната политика в България е "сериозно предизвикателство" пред двустранните отношения.

Българското външно министерство се чуди на "личната позиция"

Привечер твърденията на Митов и Георгиев бяха подкрепени от българската дипломатическа служба.

"Министерството на външните работи би искало да изрази своето учудване по повод личната позиция на двама сенатори от САЩ, която не изразява мнението на Сената и не отразява равнището на двустранните ни отношения. Получихме уверения и от посолството на САЩ в София, и от Държавния департамент във Вашингтон, че това изявление не обвързва правителството на САЩ, което по никакъв начин не би искало да влияе на предизборната кампания у нас", обявиха от ведомството на Екатерина Захариева в специална позиция.

От МВнР описаха връзките между двете страни в най-розова светлина: "Преди година САЩ и България подписаха във Вашингтон два всеобхватни документа - декларация за двустранните отношения с Белия дом и надграждащо споразумение за задълбочаване на стратегическото партньорство. След това в София беше проведен Стратегически диалог между двете правителства в областта на външната политика и политиката за сигурност, отбрана, енергетика, икономика, образование и култура. В края на 2020 г. бяха подписани меморандуми за сътрудничество в сферата на 5G технологиите, както и за използването на ядрената енергетика за граждански цели. Само преди две седмици държавният секретар Блинкен избра да се включи във видеоконференция, организирана от България, и да поздрави страната за домакинството на инициативата "Три морета"."

И накрая заключиха оптимистично: "Отношенията между САЩ и България никога досега не са били по-активни и по-задълбочени."

Румен Радев: Ако правителството не слуша мен, поне да слуша САЩ

Всичко започна, когато по-рано днес президентът Румен Радев отправи мощен залп срещу управляващите, в който включи както историята с отмяната на тържествата на Шипка, така и острите критики, които дойдоха откъм американския Сенат за корупцията в България.

„Аз не съм опонент на правителството, а обективен коректив на това, което виждам аз, и срещу това, от което негодуват българите. Ако правителството се беше вслушвало по-рано в това, което казвам, в исканията на протестиращите, нямаше да излезе днес тази съкрушителна оценка на Комитета за външна политика към Сената в САЩ. Тя отразява всичко, за което говоря от началото на мандата и заради което хората протестираха. Касаят и корупцията в България, и уроненото върховенство на правото, задушената свобода на медиите, политизираната съдебна система“, заяви президентът. "Ако правителството наистина държи на отношенията ни със САЩ като стратегически партньор и ако не се вслушва в моите послания, то поне да слуша оценката и препоръките на нашия стратегически партньор", каза още Радев, който участва в конференцията на началника на отбраната в София и се запозна с анализа на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2020 г.

"Вече е много късно управляващите да търсят обществена индулгенция за това, че отмениха тържествените чествания на Шипка. Както виждате, мотивите са били политически, а не здравни. Контрастът между отменените официални чествания на Шипка и тяхното разрешаване в градовете и отворените ресторанти и търговски обекти, е очебиен и няма никаква здравна логика. Крайно време е здравните власти да се разберат кой какво говори, кой какво пише, кой какво праща, за да няма този хаос. Защото отмяната на официалната част е в резултат на писмо. Благодарение на смелостта и патриотизма на българите не беше опорочен националният празник“, коментира Радев думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов, че всъщност препоръката на здравните власти е била само за ограничаване на официалната програма.

Ден по-рано Ангелов заяви, че или президентът лъже в критиките си към властта, или някой него лъже и е бил подведен. "Здравните власти да се разберат кой какво пише, какво говори и какво изпраща. Отмяната на официалната част е в резултат на писмо на община Габрово. Единствено благодарение на смелостта и патриотизма на българите не беше опорочен националният празник", подчерта Радев.

Той похвали анализа на военните за състоянието на армията. "Наистина този анализ на състоянието и подготовката впечатлява със своята откровеност, обективност и визионерство какво трябва да се прави занапред", коментира Радев и допълни, че "за последните 2-3 години въоръжените сили се развиват с темпове, непознати за последните десетилетия". 

Той призова на армията и сектор "Сигурност" да се обръща достатъчно внимание, за да може да се гарантира устойчивото развитие на останалите сектори. В същото време държавният глава посочи и проблеми - малък нальот на бойните пилоти, опасност "да останем без учебна авиация" през тази година и забавяне на проекта за нова бойна машина на пехотата. В тази връзка президентът призова за "по-голяма прозрачност при харченето на средства".

Фалшива новина за намеренията на антиправителствения протест даде повод на управляващите да атакуват отново несъгласните с управлението.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата