Quantcast
ГЕРБ атакува протеста заради фалшива новина за Народен съд | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Медии

ГЕРБ атакува протеста заради фалшива новина за Народен съд

Първоизточник на невярната информация бе обществената БНТ
5 005

Фалшива новина за намеренията на антиправителствения протест даде повод на управляващите да атакуват отново несъгласните с управлението. В сутрешната емисия новини на обществената БНТ беше съобщено, че "за днес организаторите на антиправителствените протести са обявили свикването на Народен съд на пл. "Народно събрание" пред паметника на Цар Освободител". Че такъв Народен съд ще се състои гласеше и заглавието на новината на сайта на обществената телевия. БНТ не се позова на никакъв източник на информацията. 

Организаторите на протеста от Отровното трио веднага опровергаха “новината”. "БНТ фейкнюз...Никой не е обявявявал свикване на Народен съд? Напротив, ние сме яростни противници на подобни "идеи"! Та ако някой не е разбрал защо Кошлуков е следващата законна цел на протеста...", написа във “Фейсбук” адв. Николай Хаджигенов. Малко по-късно новината тихомълком беше свалена от сайта на телевизията.

Това обаче не спря кафявите проправителствени медии, които публикуваха злобни статии срещу протеста. В този хор се включиха и управляващите от ГЕРБ. Зам.-министърът на външните работи и лидер на младежката структура на партията Георг Георгиев даде даже специален брифинг, на който сравни протестиращите с комунистите през 1944 г. "За съжаление днес има още един много нелицеприятен повод, по който да говорим на тема, свързана с езика на омразата. България за пореден път стана свидетел на една много грозна и мрачна препратка към миналото. Това, че бяхме информирани как ще бъде свикан Народен съд от организаторите на протестите, нявява едни много грозни и тъжни спомени", обяви Георгиев. Според него не е случайно и че наскоро е била осквернена с червена боя вратата на църквата "Св. Петка Самарджийска" в центъра на София. "Ако направим един исторически преглед, ще забележим, че 1925 г. отново църква е станала обект на най-тежкия тогава в европейската история атентат", посочи Георгиев. Той е категоричен, че няма да бъде позволено да бъдат възродени тоталитарни практики, свързани с най-мрачните периоди на човешката история. Накрая зам.-министърът обяви, че се разграничава от призивите за свикване на Народен съд.

Едва след словоизлиянията му БНТ качи позиция за случая на сайта си, в която поднася на своите зрители извинение за неточна информация в сутрешните новини от 8 септември 2020 г., като виновният редактор ще бъде дисциплинарно наказан. БНТ не толерира и няма да толерира разпространението на новини с невярно съдържание, се казва още в позицията, без никаква конкретика коя е точно фалшивата информация, която е била пусната.

От ГЕРБ засега не са се извинили за квалификациите си към протестиращите.

 

Фейкът на БНТ за “Народния съд” в емисията от днес, 08.09. 7:00.

Posted by Emil A. Georgiev on Tuesday, September 8, 2020

 

Още

Хаджигенов остро нападна Радев заради Гешев

05.10.2021

6333
Радина Червенова се завръща на екран, но в bTV

27.08.2021

9755
Трифонов няма да подкрепи кабинета на БСП

27.08.2021

Обновена

6040