Медия без
политическа реклама

ЕС подготвя "умни санкции" на петролния износ на Русия

Те може да включват постепенен отказ от руски петрол или налагане на мита върху вноса над определен ценови праг

25 Апр. 2022
БГНЕС архив

Европейският съюз се подготвя да наложи "умни санкции" на петролния износ на Русия, съобщи в."Таймс", цитирайки зам.-председателя на европейската комисия Валдис Домбровскис, предаде БТА.

"Работим по шести пакет санкции и един от мерките, които обмисляме, е някакъв вид петролно ембарго. Когато налагаме санкции, трябва да го направим така, че да максимизираме натиска върху Русия, едновременно минимизирайки страничните ефекти върху нас самите", каза Домбровскис пред "Таймс".

Той допълни, че конкретните детайли по санкциите върху петрола все още не са договорени, но може да включват постепенен отказ от руски петрол или налагане на мита върху вноса над определен ценови праг, съобщи изданието.

Русия е най-големият доставчик на петрол за Европа, осигурявайки 26 процента от вноса на петрол от ЕС през 2020 г., посочва Ройтерс. Украйна и някои държави членки на ЕС, включително Полша и Литва, искат забрана за внос на руски петрол и газ, докато Германия и Унгария се противопоставят на моментално въвеждане на петролно ембарго.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата