facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Експерт по шпионаж: България е жертва на липсващата лустрация

5 678
 Илияна Кирилова

Кристофер Неринг, ръководител на научния отдел на Музея на шпионажа в Берлин и специалист по източноевропейска и нова история, коментира политическата ситуация и протестите в България пред "Дойче веле". Според него липсата на лустрация и унищожаването на архивните доказателства за престъпленията по време на комунизма са ни докарали до сегашната "мафиотска държава". 

"На вече едномесечните протести в България все по-често се чуват и призивие за лустрация: за отстраняване от обществения живот и от политиката на всички бивши агенти на ДС и представители на някогашните комунистически елити. Особено настойчиво тези призиви издигат активистите на БОЕЦ. Бившият председател на Комисията за досиетата Методи Андреев в едно интервю също твърди, че в днешна България избуяващата корупция и мафиотската държава се дължат тъкмо на отказа от лустрация.

Малко са историческите примери за лустрация. Един от тях: въведената през 1990 фактическа забрана за служители и сътрудници на Щази (бившата Държавна сигурност на бившата ГДР) да заемат обществени длъжности в обединена Германия. Нито една друга държава от бившия социалистически лагер не блокира достъпа на бивши тайни агенти до високи позиции.

Лустрацията има пъпна връзка с нещо, което повечето граждани смятат за банално: архивите. За мнозина архивите не са нищо повече от купчини прашна стара хартия. Но тази стара хартия има експлозивна сила. Защото в архивите се крият информации за изтезания, убийства, проследяване и подслушване, психотерор, ограбване, разхищения, контрабанда, пране на пари. Неслучайно през 1989-1990 всички тогавашни комунистически партии и тайните служби в съветския лагер бързо започнаха да унищожават архивите. В Берлин демонстрантите щурмуваха централата на ЩАЗИ още на 15 януари 1990 - именно за да запазят архивите. През същата година в България демонстрантите атакуваха Партийния дом на БКП, а в това време (до лятото на 1990) ДС успя да унищожи почти 40% от архивите си. Ако не броим Германия, на бившите социалистически страни им трябваше доста време, докато осигурят достъп до досиетата на някогашните тайни служби. Този процес продължи чак до двата етапа на Източното разширяване на ЕС през 2002 и 2007 година. Специално в България всички дотогавашни опити се бяха проваляли".

Неринг коментира и факта, че тъкмо кадрите и мрежите на старата комунистическа ДС са ключът към възникването на сегашната „мафиотска държава“. Той споменава "куфарчетата с пари", раздавани от тогавашния премиер Андрей Луканов. 

"Почти всички нововъзникнали медии в България бяха основани от стари кадри, а редакциите им бяха просмукани от агенти и доносници на старата ДС", е неговият неласкав коментар и за възникналата след промените свободна преса. "Когато Комунистическата партия отпадна като инстанция, която раздава постовете, изведнъж се оказа, че редица професори, директори и хора на изкуството навремето тайно са работили за ДС. Проверките, които извършва сегашната Комисия по досиетата, показват, че цялата българска политика, икономиката и обществото са направо „подгизнали“ от официални и неофициални сътрудници на ДС."

Той припомня неуспешните опити за отваряне на досиетата чак до 2007 г. и приемането на България в ЕС, когато "с едно трескаво усилие беше създадена Комисията по досиетата, която за пръв път успя да премести в собствения си архив повечето оцелели досиета на ДС и да ги отвори. Но това си остана единственото последствие за сътрудниците на ДС: лустрация или наказателно преследване нямаше. Все пак през 2010 се случи едно многозначително събитие: многобройни високопоставени български дипломати бяха осветени като бивши сътрудници на ДС. Тогава за пръв и последен път последваха уволнения. Но тази „скрита лустрация“ беше отменена от Върховния административен съд поради липса на правно основание".

30 години след краха на комунизма една лустрация би имала единствено символично значение, заключава Неринг. Тя обаче може да се превърне в морална база за възникването на нови елити, от каквито съществува потребност сред всички прослойки на българското общество. 

 

65

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Още масови арести на протестиращи в Беларус

20.09.2020

912 21
Полицията в Минск задържа над 200 протестиращи жени

19.09.2020

2669 44
72-ра вечер на протести в София с искане за оставка на Борисов и Гешев

18.09.2020

Обновена

1707 32

Коментари

Страници

nobody2

тоа па дойче идиотише

stormbringer99

Ето ви чистият пример за наследството на "комунизъма". Всеки който спомене за ДеСе , куфарчетата на Луканов, силовите групировки създадени от ДеСе и зависимостта на страната днес от ченгетата е идотише. В случая дойче. Запомнете този никнейм NOBODY2. Като агент си има и номер - 2. NOBODY - НИКОЙ , спомняте ли си агент Емил Боев - господин Никой. 

Rendeto

Нашите комунета като чуят 'лустрация' и настръхват. У нас ДС е работила само и единствено за благоденствието на хората, а имената на самите хора са съвсем ясни.

Under_My_Thumb

"Нашите комунета" всякакви репресии са изтърпяли, но твоите дерьмократични екскременти не дянат на нежно отношение.

Rendeto

Ей го , в'на! Изпълзя...

Hasta la vista

Ренде, недей така! Ти първи изпълзя, че и извърши едно действие, за извършването на което човек се усамотява в тоалетната...

stormbringer99

Ченге до ченге мила моя майно льо. И какви партизански имена им слагат?!!!! Единия е Under my thumb   другият  Hasta la vista !!!! Навремето им слагаха прости партизански имена - Сава - Ахмед Меди Доганов, Иван - Красимир Каракачанов , Майстора - Александър Маринов ( този който пише стратегия за "спасението" ни от мафията) ..... сега Hasta la vista. Срам - пишат на латиница. Наречи се Партенка или Рубашка или Москвич или Ирония судбъй..... поради що се срамиш да се наречеш задунайскии камсамолец ?

Zmeja

Кристофер Неринг, ръководител на научния отдел на Музея на шпионажа в Берлин и специалист по източноевропейска и нова история, коментира политическата ситуация и протестите в България пред "Дойче веле". Според него липсата на лустрация и унищожаването на архивните доказателства за престъпленията по време на комунизма са ни докарали до сегашната "мафиотска държава". 

Това универсално лекарство би лекувало и Ковид-19. Нерде Ямбол - нерде Стамбол.

stormbringer99

Нерде Щази , нерде ДеСе ? Нерде Мерцедес , нерде Москвич?

Джиджи

Нерде Щази, нерде ДеСе? Нерде Мерцедес, нерде Москвич?

😁

Светозар

Лустрация, която да не допусне комунистите до властта, можеше да има между 21.05.1997 г. и 24.07.2001 г., когато СДС имаше 137 депутата в НС, но др. Иван Костов беше зает с по-важни задачи:

1.Саботиране на отварянето на досиетата на агентите на ДС;

2.Саботиране на лустрацията чрез Георги Марков (агент на ДС „Николай“ и настоящ депутат от ГЕРБ) в качеството му на член на КС;

3.Саботирането на Петър Стоянов за втори президентски мандат;

4.Раздаване основно на комунисти, агенти на ДС и милиционери активите на държавата;

5.Продажба на Нефтохим на руснаците;

6.Назначаването на млада дама от село Крушовица (28 годишната Корнелия Нинова) за изпълнителен директор на „Техноимпекс“ с цел да го приватизира.

Mihail Mihaylov
снимка на Mihail Mihaylov

Ренде, тоя е излапал повече грантове и от тебе.

stormbringer99

Ето ви го кристалният пример за БеКаПе чогунена камбана. Не.може да звъни , само кънти на кухо. На фактите изложени от Светозар , веднага се опитва да хвърли димка и да отклони вниманието в друга посока - някой бил вземал грантове. Кажи , другарю ЧЕНГЕ , вярно ли е това което е написал Светозар или не е вярно!!! Вярно ли е или не е вярно? Например за назначението на другарката Нинова? За продажбата на Нефтохим на Лукойл ?   Товариш Михаил Михайлов ? 

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Лустрация, която да не допусне комунистите до властта, можеше да има между 21.05.1997 г. и 24.07.2001 г., когато СДС имаше 137 депутата в НС, но др. Иван Костов беше зает с по-важни задачи:

 

Ти се радвай, че нямаше лусрация, щото и СДС нямаше да има. Да не говорим, че с лустрация нямаше да го има и герп, и Бацко. 

ivan4o.I

.... и презид. РР, който ще се изпотрепи с Бацко(и двамата БКП). А Костов е само неприет кандидат-член БКП + съпруга парт.секретарка.. . . 45 год + 30 НЕ стигат

stormbringer99

Дани Кирилов .....колко остър трябва да бъде човек за да стреля сам в себе си! Гледам написаното от теб и си мисля , че си много обратното на острото. Нали точно затова говорят хората!!!! Ако го нямаше подгизналото от ченгета СДС , ако го нямаше Ахмед Меди Доганов - агент Сава и и седмо Управление на ДеСе - ДПС , нямаше да ги има и НДСВ  и ГЕРБ и Бойко Борисов. Всички те са продукт на ДеСе. И нямаше да я има България -дъжава на мафията. Щеше да има една по-нормална страна.

Джиджи

stormbringer99, 👍

Billy-Joe Winchester

Най-виновен е Цар Ивайло! Хем разсипа свиневъдството, хем и до днес не можем да си стъпим на краката.

stormbringer99

Ето го още един продукт на наследството на ДеСе - Били Джо Уинчестър !!!!!! Къде Били, къде Джо, къде Уинчестър ? Може ли един русофил да.се.нарича Уинчестър? На теб като ти дадоха това партизанско име , обясниха ли ти какво значи? Това не е нито Москвич, нито ватенка, нито партенка. На Колхозник искай да ти сменят партизанскоъо име!!! Защо се.срамуваш камсамолец? Кажи високо да те чуем "Има два вида живот - Лайф и Жизнь. Майната му на Лайфа , избирам Жизнь!" И пак идвай да.ни осветляваш за линията на Партията. Ама мааани тоя Уинчестър!

Джиджи

stormbringer99, 😲😅👏

Yellow Jacket

Тия мамините бОрчета за "демокрация" дори и не знаят какво е лустрация.

Но си вият ли вият.

За единият било недопускане на "комунистите" на власт, на другият ДС му е виновна 30 г. след като спря да съществува и все тя сере в гащите му, има и трети и четвъртити и т.н. "лустратори".

Жалка работа са и троловете, поискайте лустрацията им, може пък да потръгнат нещата.

stormbringer99

Йелоу джакет..... абе вие сте на всеки километър бе! То не бяха хаста ла виста , уинчестър, йелоу джакет......   А бе русофилите!!!! Като толкова ви влече към Съвецкия съюз искайте да ви дават съвецки имена. Например Танк, Ракета, Огнехвргачка, Подводница, Торпедо.....Какъв Йелоу Джакет може да си ти? Обясни на тия хора? Що е то Yellow Jacket ? И после ще обясниш за троловете! Щото аз потърсих за троловете из интернет и ми излизат материали само за.руски фабрики за Тролове и някакъв си Пригожин или нещо такова. Хайде смени си името и ми обясни за троловете!

nobody2

дойчовците надигат вой, щот техния човек си отива. и ги е шубе за фаровете и мигачите - кой друг ще им ги произвежда в ес срещу 600 € заплата?

stormbringer99

Ето го пак този.... Нободи....темата е за Държавна Сигурност!!!! Той ми говори , че няма кой да им работи за 600€ !!!! Ако тръгнем по тази линия .... какви са заплатите които ченгетата и техните назначени бизнесмени дават на работниците си? Знаеш ли какви са заплатите при Ковачки, Киро Гела, Георги Гергов, ТИМ, Марешки .... Аз не знам

 Ако обичаш осведоми ни какви пари дават бизнесмените на БКП!!! И после ще ти кажа , че повечето предприятия на "дойчовците" са в Чехия, Полша, Словакия и дори в Румъния, където дават и по-високи заплати, но държавите са подчинени повече на закона , а не на мафията. И няма как да скриете този факт - мафията е създадена от ДеСе и процъфтява под крилото на властта в сянка - бившите кадри на ДеСе - Любен Гоцев , Бригадир Аспарухов, библиотекарския факултет , а сега и Александър Маринов вече ще.пише стратегия за борба срещу себе си! 

Mihail Mihaylov
снимка на Mihail Mihaylov

Мамин Кристоферчо е бил на 5 годинки при падането на стената, затова познанията му по лустрацията са литературно-белетристични. Но не може да му се отрече, че разсъждава трезво.

Бонжуар

За да гепят архивите на ДС, демонстранти били нападнали Партийния дом?!? 🤪 С цел съхранението им даже и го подпалиха... 🐑💨

Представителят на "новия елит" в Дойчланд е същата спукана гайда като тукашните психодесни херои. Фърга кюспе за толупиране на плебса. BILLA, LIDL и Кауфланд също са на десари и изнасят печалбите по сметките им в Германия...🐑💨💨💨

stormbringer99

Бонжуар..... пропагандата си служи най-вече с полуистини и с манипулирани факти. Ти си точният пример. Билла , Лидъл и Кауфланд са търговски предптиятия. Те генерират печалби. След като обложат печалбите им с данъци, те.са.свободни да разполагат с парите си както преценят мениджърите и акционерите. Дали ще ги реинвестират, дали ще ги дават за реклама, дали ще си купят къщи в.Барселона или яхти или пристанища или ще си ги раздадат като дивиденти това е въпрос на политика на акционерите. ВАЖНОТО в случая е.да се знае платени ли са всички данъци и такси които тези предприятия дължат на държавата? Ако са платени , то всичко което им остава са бели пари! Защото има едно предприятие в България , Лукойл се казва което е така дълбоко законспирирано , че вече няколко години всички които се опитват да извадят от НАП информация за платените от Лукойл данъци , удрят на камък. Хайде ти като много сведущ , изложи ни тук информация плащат ли си данъците Лидъл, Кауфланд, Била и Лукойл!!! Бите! 

Сладур

Румънците убиха Чаушеско. А бая ти Тодор си живя като цар до края. Излъгаха ни. В СДС имаше много комунисти. Единствената партия, която не беше заразена от комунистическо семе беше БЗНС "Никола Петков". Всички обаче дружно тръгнаха срещу нея - страх от възмездие. Дори има устно окръжно до комунистическите структури през 90- та за това:"Подпомагайте СДС-пречете на БЗНС "Н.Петков" да вземе властта." 

 Приятел от окръжните архиви тогава ми го каза. Той е бивш лейтенант от ДС.

Yellow Jacket

Да и срещу Йоло Денев. Един друг приятел от отсрещната бакалия ми го каза.

Бонжуар

На БЗНС пречеше самото БЗНС. 

Какво остана е видно от сегашния манекен с мокета, можещ да брои до пет... (Се)Десарите с пуловерчетата най-яростно се бореха със социалдемократите в "съюза". В патакламата Втори адвокатски "оправи" реституцията и "върна земите в реални граници". Това положи темела за последвалата приматизация. Резултатът - разграден двор без селско стопанство и промишленост с кръчмарство и нощни барове като "водещ сектор"...

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш