Медия без
политическа реклама

Бившият главен прокурор на Албания отиде зад решетките

Блюстителят на законността се оказа виновен за корупция

14 Дек. 2021
Адриатик Лала
Юрактив
Адриатик Лала

Бившият главен прокурор на Албания, който избяга от страната, след като бе осъден на затвор за корупция, бе арестуван в Италия, съобщи полицията в Тирана, цитирана от базирания в Брюксел сайт ЮРАКТИВ. Адриатик Лала е арестуван с международна заповед и ще изчака изслушване за екстрадиция.

Той бе един от най-влиятелните хора в Албания. Получи присъда от две години затвор от съда в Тирана през май, но напусна страната миналия месец малко преди присъдата му да бъде потвърдена на последна инстанция.

Съдът постанови, че той е дал неверни данни за своите активи. Въз основа на присъдата за конфискация ще му бъде отнет апартамент от 60 кв. метра в Дуръс и четири парцела с обща площ 22 000 кв. метра. 52-годишният Лала не можа да обясни откъде е получил парите, за да купи недвижимия имот и да финансира пътуванията си до САЩ и Германия.

Освен това му бе забранено да заема държавна длъжност през следващите пет години.

През 2018 г. САЩ му забраниха да влиза в страната заради подозрение в участие в корупционни схеми. Забрана да влизат в САЩ получиха също и съпругата и двете му деца.

Лала е най-високопоставеният държавен служител, осъден от Специалния съд за корупция и организирана престъпност.  Институцията бе създадена през 2019 г. като част от големите усилия на Албания да прочисти измъчената от корупция съдебна система.

Чрез подкрепяна от ЕС реформа в правосъдието всички членове на албанската съдебна система ще преминат през процес на проверка. Около 800 съдии и прокурори трябва да декларират имуществото си и да бъдат оценени според техния професионализъм и репутация.

Към днешна дата, около пет години след началото на проверката, само половината са били проверени, а половината от тях са или уволнени, или напуснали. Реформата също така доведе до освобождаването на повечето от местата във Висшия и Конституционния съд, което доведе и двете институции до застой за почти две години. В резултат са забавени десетки хиляди дела.

Лала твърди, че обвиненията срещу него са политически мотивирани. Според съобщения в някои медии той е потърсил политическо убежище в Италия.

Борбата с корупцията е ключово условие за кандидатурата на Албания за членство в ЕС. Тя е в група с РС Македония, която не може да започне преговори за членство, защото България наложи вето на Скопие заради езика на омразата към гражданите с българско самосъзнание. По отношение на Албания София няма възражения да стартира преговори.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата