Медия без
политическа реклама

Бивш италиански премиер обвини Франция за свален пътнически самолет

Ракета на френските ВВС случайно е ударила през 1980 г. машината при неуспешен опит за убийството на Кадафи, твърди Амато

03 Септ. 2023
Уикипедия

Бившият италиански премиер Джулиано Амато заяви в публикувано днес интервю, че през 1980 г. ракета на френските военновъздушни сили случайно е свалила пътнически самолет над Средиземно море при неуспешен опит за убийството на тогавашния либийски лидер Муамар Кадафи, предадоха Асошиейтед прес и ДПА, цитирани от БТА.

В интервю за римския всекидневник "Република" Амато призова френския президент Еманюел Макрон да опровергае или потвърди твърдението му за причината за катастрофата на 27 юни 1980 г., при която загинаха всичките 81 души на борда на италианския пътнически самолет. Експремиерът Амато заяви, че е убеден, че Франция е ударила самолета в опит да свали либийски военен самолет. Той призна, че не разполага с неопровержими доказателства, но добави, че Италия е предупредила Кадафи и затова либиецът, който се е връщал в Триполи от среща в Югославия, не се е качил на либийския военен самолет.

Причината за катастрофата е една от най-отдавнашните неразкрити загадки в съвременна Италия. Някои твърдят, че по време на полет от Болоня до Сицилия на борда на реактивния самолет е избухнала бомба, а според други анализа на останките, извадени от морското дъно години по-късно, показват, че той е бил ударен от ракета.  Радарните следи показват, че по време на падането на самолета в тази част на небето е имало оживление от самолети. 

"Най-достоверната версия е тази за отговорността на френските военновъздушни сили, които в съучастие с американците са участвали в сблъсък в небето тази вечер на 27 юни", казва Амато. НАТО планираше да "симулира учение с много самолети в действие, по време на което трябваше да бъде изстреляна ракета" с цел Кадафи, добавя експремиерът. 

След катастрофата официални представители на Франция, САЩ и НАТО отрекоха да е имало военни действия в небето тази нощ.

45-годишният френски президент Еманюел Макрон е бил малко дете, когато италианският пътнически самолет е паднал в морето близо до малкия италиански остров Устика, припомня АП. Канцеларията му заяви, че засега няма да коментира веднага твърденията на Амато.

Италианската премиерка Джорджа Мелони призова Амато да каже дали разполага с конкретни елементи в подкрепа на твърденията си, за да може нейното правителство да проведе допълнително разследване. Думите на експремиера "заслужават внимание", заяви Мелони в изявление, разпространено от нейната канцелария, но същевременно отбеляза, че бившият премиер е уточнил, че твърденията му са "плод на лични умозаключения".

 

Последвайте ни и в google news бутон