Медия без
политическа реклама

Белият дом иска всеки да сложи бустерна доза срещу COVID-19

Ще насърчим всички американци да си я поставят в допълнение към ваксините срещу грип, обяви администрацията на Байдън

21 Авг. 2023
Илияна Кирилова

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън планира да призове всички американци да си сложат обновена бустерна доза ваксина срещу КОВИД-19 тази есен, за да се противодейства на нова вълна от инфекции, предадава Ройтерс, цитирана от БТА. Агенциите се позовават на изявление от представител на Белия дом.

Нов вариант на вируса, причиняващ COVID-19, си проправя път в Европа. Заради големия брой мутации учените смятат, че това е най-значимият вариант от доста време насам. Все още обаче не се знае дали той води до по-тежко протичане на болестта и до по-бързо разпространение.

Според официалния представител на администрацията на Байдън, въпреки че Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ съобщават за увеличаване на броя на заразените и хоспитализираните от вируса, общите нива на заболелите в страната остават ниски.

България е платила 134,2 млн. лв. такса, за да се откаже от задължителните доставки на ковид ваксини. Така обаче е спестила 188 млн. лв. които иначе трябваше да плати на вятъра - за дози, от които нямаме нужда.

Американската фармацевтична компания "Модерна" и другите производители на ваксини срещу коронавируса "Новавакс" и "Пфайзер", както и германският им партньор "Бионтех" създадоха обновени ваксини срещу КОВИД-19, насочени към новия подвариант XBB.1.5, припомня Ройтерс.

В очакване на одобрение от здравните регулатори в САЩ и Европа, фармацевтичните компании се надяват обновените ваксини срещу коронавируса да бъдат на разположение в близките седмици за есенния сезон на ваксинация.

Здравният министър Асен Меджидиев убеждава ЕК да ни освободи от договора с "Пфайзер" за доставка на ваксини. Имаме прекомерно много ваксини, нисък ваксинационен обхват, липса на желаещи и на възможност за дарения или препродажба.

"Ще насърчим всички американци да си сложат тези бустерни дози в допълнение към ваксините срещу грип и респираторния синцитиален вирус", каза официалният представител на Белия дом.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата